Prezident Kiska zřejmě vetuje slovenské protiteroristické zákony

Slovenský prezident Andrej Kiska se zřejmě rozhodl vetovat balík protiteroristických zákonů, jimiž chtěla vláda mimo jiné posílit pravomoci policie a tajných služeb. To již odmítla opozice, podle níž by šlo o nepřiměřenou reakci na hrozby, jež představuje pro slovenské občany mezinárodní terorismus. Vládní sociální demokraté premiéra Roberta Fica mají nicméně v Národní radě dostatek hlasů na to, aby veto hlavy státu prolomili.

Šéf sněmovny Peter Pellegrini na pondělí již svolal mimořádnou schůzi sněmovny, která by zákony měla znovu projednat. „Prezident Andrej Kiska informoval předsedu Národní rady o tom, že zmiňovaný zákon vrátí na jednání Národní rady,“ uvedla mluvčí šéfa sněmovny Monika Hucáková. Rozhodnutí hlavy státu ohledně novely trestního zákona, jejíž součástí jsou i změny dalších 15 zákonů, bude podle prezidentské kanceláře známo v pondělí.

Kiska nepodepíše balík protiteroristických zákonů (zdroj: ČT24)

Parlamentem původně schválený soubor protiteroristických zákonů by například umožnil policistům zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, nebo kde takový útok hrozí. Zároveň by se měly rozšířit důvody na prohlídku dopravních prostředků policisty či na vykázaní lidí z určených míst. Policie by také mohla žádat přístup k provozním a lokalizačním údajům o klientech mobilních operátorů, civilní tajná služba a vojenské zpravodajství by podle předlohy zase dostaly nové pravomoci a úkoly. Zjednodušilo by se také rozhodování soudů o uvalení vazby na osoby podezřelé z terorismu.

Slovensko dá na opatření proti terorismu skoro sedm miliard

Slovensko vyčlení v příštích čtyřech letech na zvýšení počtu policistů a vojáků a na nákup techniky v souvislosti s protiteroristickými opatřeními více než 250 milionů eur (přes 6,75 miliardy Kč).

Ministerstvo vnitra chce do roku 2018 posílit stavy policie o 2500 lidí. V současnosti policejní sbor na Slovensku čítá zhruba 23 000 příslušníků. Zvýšení počtu policistů si podle úřadu vyžádá také nákup nové výzbroje, výstroje a automobilů. Náklady na tato opatření v letech 2016 –2019 dosáhnou podle odhadu celkem 194,4 milionu eur (5,2 miliardy Kč), částka je prý už vyčleněna v tříletém rozpočtovém výhledu Slovenska.

Slovenská armáda zase plánuje přijmout do svých řad 800 nových vojáků. Právě tento počet vojáků ozbrojené síly vyčlení pro případ potřeby do společných hlídek s policisty. Zvýší se také počet členů elitní armádní zásahové jednotky. Armáda na to bude potřebovat v příštích třech letech zhruba 62,3 milionu eur (1,68 miliardy Kč).

Slovensko po listopadových teroristických útocích v Paříži zpřísnilo bezpečnostní opatření. Zatímco obvykle je v ulicích nasazeno 450 policejních hlídek, v současnosti je to podle ministerstva vnitra až 1200 hlídek. Výkon služby v takovém rozsahu prý ale není dlouhodobě udržitelný. Strážníci se zaměřují na kontrolu strategických objektů a míst s velkým pohybem lidí, například na nádraží či kulturní a sportovní akce.