Američané tvrdí, že do roku 2020 ukáží bojovou stíhačku s laserem

To, co bylo donedávna k vidění jen ve sci-fi filmech, se může brzy stát realitou. Řeč je o použití laserových zbraní bojovými stíhačkami. Výzkumná laboratoř amerických vzdušných sil ARFL (Air Force Research Laboratory) na jejich přípravě intenzivně pracuje. „Technologický vývoj pokročil do fáze, že by takové zbraně mohly být opravdu nasazeny,“ tvrdí Kelly Hammett, šéf inženýrů v ARFL.

Podle Hammetta by zhruba do pěti let mohly být odstraněny překážky, které zatím brání dokončit a úspěšně otestovat laserové zbraně u bojových stíhaček. Situaci výzkumnému  týmu komplikují přetížení a vibrace, jakých dosahují letouny při téměř nadzvukové rychlosti.

„Laserové zbraně jsou zřejmě jediný prostředek, kterým lze účinně bojovat proti přesným zbraním, ať jsou to řízené střely, balistické rakety, přesně naváděné pumy nebo minometné a dělostřelecké rakety. Laserové zbraně se jeví navíc jako jediný efektivní prostředek boje proti dronům, které mohou na cíl útočit najednou v obrovských počtech,“ napsal k celé problematice Jan Grohmann na webu Armádní noviny.

Laserovou zbraň má už ve svém arzenálu americké námořnictvo

V loňském roce úspěšně prošlo operačními testy u amerického námořnictva nové laserové dělo, které je odolné a navíc má levné náboje. Podle admirality funguje „Laser Weapon System“ (LaWS) bezchybně. Do deseti let by americká vojenská plavidla měla dostat do výzbroje i jeho pětinásobně výkonnější varianty.

Laserové dělo vyzkoušela a od té doby má na své palubě americká loď USS Ponce. Třicetikilowattová zbraň bez problémů zlikvidovala malé cíle na hladině i bezpilotní letouny. Odolnost děla námořníci testovali v písečné bouři. Vyřešili už i napájení a chlazení systému.

Lodě by mohly být kromě tichého laseru vyzbrojeny rovněž elektromagnetickými děly. Jejich projektily dosahují rychlosti 8 tisíc kilometrů za hodinu a dostřelí 100 až 200 kilometrů. Cílit budou na letouny, balistické rakety i střely s plochou dráhou letu.