Rusko: Černá skříňka stíhačky sestřelené Turky je zničena. Není jasná trasa letu

Vyšetřovatelé oznámili, že paměťová karta letového záznamníku ruské stíhačky sestřelené tureckou armádou je poškozena. Černou skříňku suchoje otevřeli v pátek vyšetřovatelé před zraky novinářů.

Vedoucí vyšetřovacího týmu Nikolaj Primak se obává, že veškerá data zachycující průběh letu jsou zničena. Mohla přitom objasnit, kde se Su-24 v okamžiku zásahu tureckou raketou přesně nacházel. Tedy zda překročil syrsko-tureckou hranici, čímž Ankara sestřelení letadla obhajovala.

Příští týden má proběhnout analýza záznamníku.

Sestřelení ruského suchoje vážně poškodilo vzájemné vztahy Moskvy a Ankary. Prezident Vladimir Putin během čtvrteční tiskové konference označil tento incident za „nepřátelský akt“ a kritizoval kroky Turecka, které se ihned obrátilo na NATO, aniž by se pokusilo konflikt s Ruskem urovnat.

Letový záznamník ze sestřeleného suchoje
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Jestli však Turci chtěli sestřelením bombardéru dosáhnout stažení Ruska ze Sýrie, tak ničeho nedosáhli. „Jestli Turci chtěli lízat Američanům jedno místo..., tak nevím, zda postupovali správně,“ řekl Putin na adresu Ankary.

Rusko přitom stále požaduje omluvu a náhradu škody a uvalilo na Turecko sankce. Spadá mězi ně i zákaz cestování ruských turistů do Turecka, dovoz tureckých potravin a zemědělských plodin či pozastavení vládních programů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sice vyjádřil nad incidentem politování, omluvu ale vyloučil.