V Německu začal soud s firmou Bayer. Žena tvrdí, že kvůli antikoncepci málem zemřela

Německý soud řeší první žalobu kvůli možným nežádoucím účinkům antikoncepce společnosti Bayer. Užívání přípravku s názvem Yasminelle údajně způsobilo jedné z žen plicní embolii. Ve Spojených státech už lidé vysoudili na firmě miliardy dolarů.

Firmu Bayer žaluje Němka Felicitas Rohrerová, kterou v roce 2009 ve věku 25 let postihla plicní embolie, jíž údajně málem podlehla. Rohrerová je první Němka, která s obžalobou proti farmaceutickému gigantu z německého Leverkusenu přišla, a přináší tak polemiku ohledně rizik spojených s pilulkou Yasminelle na domácí trh firmy Bayer.

Podezření vůči pilulkám řady Yasmin, která zahrnuje také kupříkladu přípravky Yasminelle a Yaz, již stálo firmu Bayer téměř dvě miliardy dolarů. Peníze vyplatila za mimosoudní vyrovnání s asi 10 tisíci ženami ve Spojených státech, které společnost kvůli antikoncepci obvinily.

Rohrerová si stěžuje, že jí zmíněná farmaceutická společnost neposkytla dostatek informací o svém antikoncepčním přípravku a s ním spojeném riziku tromboembolismu. Po firmě žádá u soudu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko ve městě Waldshut-Tiengen odškodné a bolestné ve výši asi 200 tisíc eur.

Události: V Německu se k soudu dostala první žaloba kvůli antikoncepci společnosti Bayer (zdroj: ČT24)

Firma Bayer považuje obvinění za neodůvodněná a poukazuje na to, že prodej léku úřady schválily. Justice dala firmě zatím za pravdu, jak ukazuje proces ve Švýcarsku z roku 2011, kde soud v Curychu zamítl žalobu rodiny zdravotně postižené ženy na firmu Bayer za to, že jí její antikoncepce Yasmin způsobila plicní embolii. „Žádná kombinovaná orální kontraceptiva společnosti Bayer, i ta obsahující drospirenon, nepředstavují riziko, pokud jsou správně užívána. Předtím, než je předepíše, měl by lékař s pacientem detailně probrat osobní i rodinnou anamnézu,“ uvedla společnost.

Rohrerová nicméně namítá, že nepatřila do žádné rizikové skupiny. „Nekouřím, nemám nadváhu, nebylo mi přes třicet let, nepodstoupila jsem předtím žádné operace. Vylučovací metodou tak zbývá jen tato pilulka,“ říká. Informace, že drospirenon může způsobit trombózu u dvanácti z 10 tisíc žen, se pro ni objevila příliš pozdě. Nemůže sportovat a bere léky na ředění krve kvůli kterým hrozí, že nikdy neotěhotní.

Německý ústav pro kontrolu léčiv registruje 500 případů kombinace užívání inkriminovaného hormonu a trombózy. Počet těch nenahlášených je podle něj až dvacetkrát vyšší. Ústav tak prý nemůže důkladně zkoumat nežádoucí účinky přípravku. Ten zůstává v prodeji, a to nejen v Německu. „V roce 2011 došlo na základě rozhodnutí Evropské lékové agentury k drobným změnám v příbalových letácích, kde bylo doplněno, že tyto přípravky mohou způsobovat jisté zdravotní komplikace,“ doplňuje mluvčí českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

Antikoncepce
Zdroj: ČTK/AP