Operační šéf al-Káidy v Pákistánu Mansúr je po smrti

Islámábád - Americký bezpilotní letoun zabil v Pákistánu operačního šéfa al-Káidy Badara Mansúra. Uvedla to pákistánská rozvědka. S Mansúrem zemřeli na severozápadě země i tři další lidé. Mansúr byl údajně zapletený do několika teroristických atentátů v Pákistánu. Za posledních 24 hodin je to už druhý útok amerického bezpilotního letadla v oblasti u hranic s Afghánistánem.

Střela zasáhla Mansúra ve městě Miranšáh v kmenovém území Severní Vazíristán, které je baštou pákistánské odnože hnutí Taliban, jež spolupracuje s al-Káidou. Podle AFP tuto skutečnost potvrdilo několik představitelů pákistánských tajných služeb, jakož i jeden zástupce skupiny povstalců vedené Mansúrem. „Badar Mansúr zahynul při raketovém útoku v Miranšáhu. Jeho smrt je těžkou ranou pro schopnosti al-Káidy udeřit v Pákistánu,“ řekl AFP pod podmínkou anonymity jeden z důstojníků pákistánské rozvědky, podle nějž se obětí náletu stala i Mansúrova manželka.

Petr Novotný, redaktor MF DNES:

„Byl to člověk, který řídil možná několik set lidí, byl dobře vycvičený a stál za řadou atentátů, a to především v Pákistánu. V tomto případě by se měl radovat on, ne až tak USA. Tito lidé jsou ovšem velmi rychle nahrazeni jinými.“

Celkem prý při útoku, jehož terčem byl dům nedaleko tržiště v největším městě Severního Vazíristánu Miranšáhu, přišli o život čtyři islamisté. „Pokud bude jeho smrt potvrzena, bude to skvělá zpráva pro boj proti terorismu v tomto regionu, protože (Mansúr) byl jedním z hlavních cílů USA i Pákistánu,“ uvedl nejmenovaný západní expert na protiteroristické operace v oblasti. „Byl šéfem sítě al-Káida v Pákistánu a řada západních tajných služeb pracovala na jeho dopadení,“ dodal zmíněný zdroj.

Badar Mansúr
Zdroj: ČT24

Podle pákistánské rozvědky stál asi čtyřicetiletý Badar Mansúr za řadou sebevražedných atentátů, které byly v Pákistánu spáchány v uplynulých čtyřech letech. Rebelové ze Severního Vazíristánu nepodnikají útoky jen v Pákistánu, ale útočí také v sousedním Afghánistánu. Spojené státy od roku 2008 pravidelně ostřelují raketami z bezpilotních letounů cíle v pohraničních oblastech severozápadního Pákistánu. Letecké útoky v pákistánském pohraničí přispěly k napětí mezi USA a Pákistánem. Islámábád si stěžuje, že útoky porušují pákistánskou suverenitu.

Amerika stále víc k útokům na ozbrojence využívá bezpilotní letadla. V armádě jich má na 7 500, tvoří tak už přes 31 procent všech vojenských letounů. Za posledních 10 let do nich šly investice za 21 miliard dolarů. Oficiálně přišla asi o 50 strojů, tenhle byznys jde ale prudce nahoru s posvěcením Bílého domu.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes obvinil Severoatlantickou alianci, že při středečním náletu na provincii Kápísá zabila osm dětí. NATO bilanci dosud nepotvrdilo.

Vydáno pod