Dopadení pařížského atentátníka v Bruselu zřejmě zhatila díra v zákoně

Jednomu z pařížských atentátníků se mohlo podařit utéct z Bruselu kvůli tomu, že Belgie nedovoluje noční zátahy proti možným teroristům, přiznal ve středu belgický ministr spravedlnosti Koen Geens. Belgická policie to ale odmítá. Na Salaha Abdeslama byl vydán mezinárodní zatykač. Šestadvacetiletý francouzský občan má trvalý pobyt v bruselské čtvrti Molenbeek.

Abdeslam podle všeho prošel silniční kontrolou v severofrancouzském Cambrai pouhých
dvanáct hodin po útocích v Paříži. „Měli jsme smůlu. Francouzské úřady mi sdělily, že kdyby prošel o čtvrt hodiny později, byl by zatčen, protože byl v naší databázi,“ uvedl belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Abdeslam se zřejmě skrýval v problémovém Molenbeeku

Belgický ministr spravedlnosti naznačil, že se jeden ze strůjců teroru zřejmě schovával v bruselské čtvrti Molenbeek už v noci z 15. na 16. listopadu. „Podle našich zdrojů není zcela vyloučené, že tam v tu dobu nebyl,“ konstatoval Geens.

Policie podle zákona nesmí v Belgii provádět mezi 23:00 a 5:00 domovní prohlídky – výjimky existují, ale terorismus mezi nimi není. A nejvyšší bezpečnostní opatření tu noc ještě neplatila. „Nebylo to selhání…. ale myslím, že by nám zákony mohly více pomáhat,“ podotkl Geens.

Salah Abdeslam prý o vlásek unikl belgické policii (zdroj: ČT24)

Dva dny po pařížském masakru, který si vyžádal 130 mrtvých, podnikla belgická policie velkou pátrací operaci v Molenbeeku, Abdeslama se ovšem dopadnout nepodařilo.

Ministr vnitra policii pochválil

Policie o selhání nechce slyšet – zmíněnou adresu prohledala a informace o skrývajícím se Abdeslamovi podle ní nebyla pravdivá. Ministr vnitra naopak chválí sbor za to, že díky mimořádným opatřením zabránil podobným útokům, jako byly ty pařížské. „Měli jsme velmi konkrétní informace, že v neděli (22. listopadu) měl v Bruselu před půlnocí proběhnout další útok,“ upozornil Jambon.

  • Belgická vláda oznámila po atentátech osmnáct opatření na posílení boje proti terorismu, včetně zrušení zákazu domovních prohlídek v noci. Nová opatření by měla vstoupit v platnost na začátku roku 2016.

O hrozbě útoku v Bataclanu se prý vědělo roky

V souvislosti s pařížskými útoky se objevují nové informace. Podle politicko-satirického týdeníku Canard Enchainé francouzská policie měla indicie o hrozbě útoku na hudební klub Bataclan víc než pět let.

Podle listu úřady v roce 2009 vyslechly Francouzku, která uvedla, že ví o muži, jenž chystá sebevražedný útok právě ve známém koncertním sále. O několik měsíců později policie zatkla belgického islamistu, který byl v kontaktu s teroristy z Paříže. Pro nedostatek důkazů ho ale propustila. Úřady se k těmto informacím zatím nevyjádřily.