Po fiasku s rezolucí se mají do Sýrie vrátit pozorovatelé

Damašek - Liga arabských států chce obnovit pozorovatelskou misi v Sýrii s pomocí OSN. Řekl to generální tajemník Spojených národů Pan Ki-mun. To, že se Rada bezpečnosti nedokázala shodnout na rezoluci proti Sýrii, považuje za selhání. Rezoluci zablokovaly Rusko a Čína. Ta mezitím oznámila, že jednala se syrskou opozicí o možnostech mírových rozhovorů. Nejméně 61 civilistů dnes zemřelo při bombardování ve městě Homs. Boje tam pokračují šestým dnem a vyžádaly si za tu dobu stovky mrtvých. Německé ministerstvo zahraničí navíc vypovědělo ze země čtyři syrské diplomaty kvůli údajnému špehování příznivců syrské opozice žijících v Německu.

Mezinárodní společenství se po fiasku s rezolucí snaží najít nové východisko z krize v Sýrii. Šéf LAS el-Arabí Pan Ki-munovi potvrdil, že liga přemýšlí o obnovení pozorovatelské mise v Damašku. „Obávám se, že zvyšující se brutalita, jíž jsme v Sýrii svědky, s těžkými zbraněmi namířenými proti civilistům, je jen předzvěst mnohem brutálnější budoucnosti,“ prohlásil generální tajemník OSN.

Ten také zmínil nedodržený slib prezidenta Asada, že krveprolití ukončí. Diplomaté se snaží vyjednat rozhovory mezi znepřátelenými tábory. Takové řešení vidí jako jediné možné poslední spojenci Damašku. „Čína je v kontaktu a komunikuje se všemi důležitými stranami v Sýrii, včetně opozičních skupin. Chceme hrát aktivní roli, usilovat o mír a dialog. Pro uklidnění situace v Sýrii jsme udělali spoustu práce,“ konstatoval Liou Wej-Min, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Syrský Homs opět pod palbou (zdroj: ČT24)

Vladimir Putin, ruský premiér:

„Rozhodně odsuzujeme jakékoli násilí, ať ho páchá kdokoli. Nicméně není možné chovat se jako slon v porcelánu. Lidé by si měli sami rozhodnout o své budoucnosti a my jim v tom můžeme pomoct. Možná jim poradit, ukázat zdrženlivost.“

Cílem syrských jednotek je už víc jak týden opět Homs. Největší zkázu zažívají čtvrtě Bábá Amr, Inšáát, Chálidíja, Bajáda a Džúrat aš-Šajáh. „Při silném bombardování Homsu bylo zabito 57 civilistů… Další čtyři přišli o život v sousedním městě Rastan,“ oznámil dnes šéf Syrské organizace pro monitorování lidských práv Ramí Abdar Rahmán. Bilanci však není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Opozice tvrdí, že k městu směřují další armádní posily.

Syrské protesty mají už podle odhadů skoro 6 tisíc mrtvých. Šest evropských států stejně jako arabské země Perského zálivu kvůli násilí z Damašku odvolalo velvyslance, USA své zastupitelství uzavřely. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odvolávání diplomatů kritizoval jako nelogické. „Nechápeme tuto logiku. Nemyslím si, že stažení velvyslanců vytváří příhodné podmínky pro iniciativu Ligy arabských států (LAS),“ řekl.

Marie-Pierre Alliéová z organizace Lékaři bez hranic obvinila syrskou vládu z nelítostné kampaně proti lidem, kteří byli při protestech zraněni, i proti lékařům, kteří se jim snaží pomáhat. Zděšení nad útoky na civilisty vyjádřila dnes vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která také vyzvala státy, aby dalším úmrtím zabránily.