Ozbrojenci v Iráku unesli 26 katarských lovců. Zřejmě i členy vládnoucí rodiny

Na jihozápadě Iráku unesli neznámí ozbrojenci 26 občanů Kataru. Skupina byla na lovu v pouštní oblasti u hranic se Saúdskou Arábií, když její tábor přepadli a ve dvou autech pak lidi odvezli neznámo kam. Že šlo o únos, potvrdil guvernér jihozápadní oblasti Iráku. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Podle místních úřadů jsou mezi zajatými také členové katarské vládnoucí rodiny.

Policejní plukovník ze Samávy řekl agentuře Reuters, že skupina lovců sice měla irácký ozbrojený doprovod, ale jeho členové se prý rozhodli nezasáhnout, jelikož ozbrojenci byli v přesile.

„Hovoříme o asi 100 ozbrojených mužích vybavených lehkými i těžšími zbraněmi. Ráno kolem třetí hodiny vnikli do tábora Katarců a lovce unesli,“ řekl plukovník. Další policejní zdroj sdělil, že únoscům se i s rukojmími podařilo uprchnout do pouštní oblasti u Násiríje, která leží jižně do Samávy.

Na lov do pouště v této části Iráku jezdí cizinci z bohatých zemí Perského zálivu často. Populární je tradiční lov s pomocí sokolů, a to nejen v Iráku, ale také v Pákistánu a v Afghánistánu.

Občané zemí Perského zálivu v těchto státech uniknou přísným kvótám, které na lov platí v jejich zemích. Podle AFP nepohlížejí šíité, obývající irácký jih, na tyto bohaté lidi ze sunnitských monarchií vždy přátelsky.