Krym přechází na ruskou elektřinu - pod přímým dohledem Putina

Pod dohledem prezidenta Vladimira Putina Rusko spustilo druhou větev elektrického vedení, kterým bude zásobovat anektovaný Krym. Poloostrov je tak připojen k ruské síti a není závislý na Ukrajině.

Krym odřízla od proudu akce ukrajinských aktivistů, kteří zničili dva rozvodné stožáry. Protiruští radikálové opravě dvou poškozených sloupů dlouho bránili a žádali, aby Moskva propustila politické vězně internované na Krymu a v Rusku. Přístupu opravárenských čet zvlášť aktivně bránili zástupci krymských Tatarů a radikální nacionalisté z hnutí Pravý sektor.

Důsledkem byla nefungující hromadná doprava, zavřené školy či odložené operace v nemocnicích. Dodávky energie byly omezené celkem 23 dnů.

Ruské dodávky na Krym (zdroj: ČT24)

Rusko nemá s anektovaným poloostrovem spojení, a dodávky proto muselo urychleně řešit podmořskými kabely v Kerčském průlivu. Napojení na ruskou energetickou síť v Kremlu odstartoval v přímém přenosu Vladimír Putin. „Od této chvíle jsou dodávky o 200 megawattů větší, energetický systém na Krymu je napojen na rozvodnou síť Ruské federace,“ zmínil ruský ministr energetiky Alexander Novak.

Hodně však záleží na počasí. Druhá větev vedení sice dodávky značně zlepší, plné pokrytí celé spotřeby si ale vyžádá ještě další dvě vedení z Ruska. Jejich vybudování je plánováno až na jaro.

Rusko také nejnověji vyslalo ke krymským břehům hlídkový člun, který má chránit těžební plošiny před operacemi ukrajinských bojových lodí. Ochranu si vyžádala organizace Černomorněftěgaz, která v šelfu na severozápadě Krymu provozuje vrtné plošiny pro těžbu zemního plynu.