Putin varuje: V Libyi dochází ke strašlivým zločinům

Moskva - V libyjských městech, která bývala baštou stoupenců svrženého vůdce Muammara Kaddáfího, dochází nyní ke „strašlivým násilnostem“, o nichž nikdo nemluví. Prohlásil to dnes v Moskvě ruský premiér Vladimir Putin. Podle něj je zapotřebí odsoudit každé násilí bez ohledu na jeho původce.

Putin při setkání s ruskými duchovními prohlásil, že arabské státy si musejí své problémy vyřešit samy bez vnějšího vměšování. „O kvalitách dřívějšího libyjského režimu nemám vůbec žádné iluze,“ poznamenal předseda ruské vlády. Udivuje ho ale, že „dnes nikdo nehovoří o tom, co se děje v Syrtě a dalších městech, které podporovaly Muammara Kaddáfího“.

Vladimir Putin, ruský premiér:

„V těchto městech přece dochází ke strašlivým zločinům, ale o tom nikdo nemluví, z nějakých důvodů se na to zapomíná. Jde o strašné následky vnějšího vměšování, hlavně ozbrojeného.“

Rusko loni během občanské války v Libyi ostře kritizovalo západní státy za údajné ozbrojené vměšování do libyjské krize. Státy NATO, které na ochranu libyjských civilistů před útoky vládních vojsk nasadily letectvo, Moskva obviňovala ze zneužití rezoluce Rady bezpečnosti OSN k podpoře státního převratu.

Rusko prý obnoví vojenskou spolupráci s Íránem

Rusko se s Íránem dohodlo na obnovení vojensko-technické spolupráce, která bude probíhat „v rámci mezinárodního práva“. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Moskvě íránský velvyslanec v Rusku Mahmúd Rezá Sadžadí. Zbrojní kontakty obou zemí předloni narušilo
mezinárodní embargo OSN, kvůli němuž Moskva odmítla dodat Teheránu protiraketový systém S-300. Rusko ale už od té doby několikrát naznačilo, že chce pokračovat ve zbrojní
spolupráci s Teheránem v oblastech, kterých se embargo netýká. Jde například o opravu či modernizaci již dodaných zbrojních systémů. Moskva ale dnešní prohlášení velvyslance nepotvrdila.
   
Sadžadí oznámil, že na obnově „vojensko-technické“ spolupráce se v úterý dohodl s ruským vicepremiérem Dmitrijem Rogozinem, který je odpovědný za ruský zbrojní program. Rusko o schůzce oficiálně neinformovalo, Rogozin jen v úterý večer oznámil stručně jednání na svém twitterovém účtu. „O žádné tajnosti nejde,“ poznamenal dnes íránský velvyslanec a dodal, že jeho rozhovor s Rogozinem se týkal i amerického plánu na protiraketovou obranu.

Rogozin později v rozhovoru s ruskými novináři oznámení íránského velvyslance zpochybnil. „Řeč se rozhodně vedla o vojensko-technické spolupráci, ale žádné rozhodnutí nepadlo,“ konstatoval ruský vicepremiér.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Teherán vrátí Americe úder, když bude třeba

Podle agentury Interfax íránský velvyslanec v Moskvě řekl, že jeho země je schopná udeřit na americké vojenské síly kdekoli na světě. Žádné další podrobnosti agentura neuvedla. Mezi oběma zeměmi roste napětí kvůli spornému íránskému jadernému programu. Teherán popírá, že chce vyrobit atomovou zbraň. USA ale vyhlásily další sankce.