Tuniský ministr obrany: Zničme ohniska teroru a ptejme se, proč mladí chtějí vraždit

Riziko teroristického útoku v Tunisku kleslo, řekl v rozhovoru pro ČT tuniský ministr obrany Farhad Horchani. Dávat peníze jen do vojenských operací a bezpečnosti podle něj nepomáhá. Terorismus je totiž kulturní projekt, který lze porazit jen díky globální strategii zahrnující i ekonomické otázky, náboženství či vzdělávání, prohlásil Horchani. Zdůraznil přitom, že nevinné oběti mají často na svědomí zklamaní mladí lidé.

Tunisko má za sebou v uplynulém roce dva velké teroristické útoky. Radikálové napojení na Islámský stát (IS) nejprve v březnu zabili 22 lidí – převážně zahraničních turistů – v muzeu Bárdá. Další atentát spáchal útočník koncem června v letovisku Sousse. Oběťmi byli rovněž turisté a k odpovědnosti se opět přihlásil IS.

Hrozba útoku v Tunisku je ale podle Horchaniho stejná jako jinde ve světě. Ani o Paříži nelze říci, že se z ní po listopadových atentátech stalo nebezpečné místo, zdůraznil ministr. Tuniské úřady podle něj dokázaly zabránit mnoha atentátům. Po tragédii v Sousse přijal tuniský parlament nový protiteroristický zákon, který posílil jejich pravomoci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Horchani připomněl, že se změnil charakter terorismu. „Čelíme jinému terorismu než před deseti nebo dvaceti lety. Dříve to byli skupiny, které jste mohli nějakým způsobem objevit, teď jsou to izolovaní jednotlivci, běžní lidé. Z toho máme strach,“ konstatoval Horchani.

Je důležité zaměřit se na oblast internetu, zejména sociální sítě, kde radikálové rekrutují nové členy a kde šíří svou propagandu, poznamenal šéf tuniské obrany.

Tunisko žije v určitém paradoxu. Je to demokracie, má skvělou ústavu, ale je tu určitý počet mladých lidí, kteří odešli do Sýrie a jsou potenciálně nebezpeční.
Farhad Horchani
tuniský ministr obrany

Bez globální všeobjímající strategie to podle Horchaniho nepůjde

Mezinárodní společenství reagovalo na terorismus po celé dvě dekády hlavně vojenskou a bezpečnostní strategií. Podle Horchaniho ale nebyla úspěšná.

Tunisko se kupříkladu snaží ochránit hranice s Libyí, která je po mezinárodní intervenci politicky roztříštěná a bují zde radikalismus. „To, co se stalo v Libyi, to byl neúspěch, špatná interpretace situace. Kaddáfí byl odstraněn, ale nemysleli jsme na to, co přijde po něm. Nastal chaos, který se šíří,“ podotkl Horchani.

Protiteroristická strategie podle něj musí mít globální charakter. „Musí se věnovat všem aspektům lidského života, spočívá na ekonomických podmínkách, na informovanosti, na vzdělávání,“ je přesvědčen ministr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Musíme se soustředit na „kořen zla“, prohlásil Horchani

Podle Horchaniho je nutné se ptát, proč jsou vlastně mladí lidé ochotni zabíjet, a soustředit se na „kořen zla“, bez něhož nepůjde terorismus porazit. „Je zde určitá křehkost. Mnoho mladých lidí je také zklamáno. Možná je na vině také špatná kulturní a sociální politika,“ uvedl ministr.

Stále platí, že chudinská prostředí jsou náchylná k šíření radikalismu, ale není to dogma, zdůraznil Horchani – někdy se teroristy stanou i bohatí. „Je třeba využít služeb antropologů, psychologů, demografů a dalších odborníků, kteří budou studovat vězně, abychom mohli řádně zareagovat,“ prohlásil šéf tuniské obrany.

Ani bez vojenské síly to ale nepůjde. „Musíme uhasit ohniska terorismu v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, Mali a Libyi, odkud řada mladých lidí přichází,“ uzavřel Horchani.

Tuniský ministr obrany: Musíme uhasit ohniska terorismu v Sýrii a Libyi (zdroj: ČT24)

Podle tuniské vlády odešly bojovat do nejrůznějších islamistických skupin v Sýrii, Iráku a Libyi více než tři tisíce Tunisanů. Někteří z nich vyhrožovali, že se vrátí zpátky domů a budou provádět útoky na tuniském území.