Na Filipíny udeřil tajfun Melor: Část země je potmě, hlášeny první oběti

Téměř 800 tisíc Filipínců muselo opustit své domovy kvůli silnému tajfunu Melor, který zasáhl centrální část země. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a miliony lidí se ocitly bez elektřiny. Tisíce jich navíc uvázly na pobřeží, protože nejezdí trajekty. Hlášeny jsou zatím tři oběti.

Bouři doprovázejí větry o rychlosti 170 kilometrů v hodině. Obyvatelé ostrova Romblon hlásí od půlnoci silné deště a vítr. Kvůli pádům sloupů elektrického vedení byly přerušeny dodávky elektřiny v šesti provinciích.

Školy a některé úřady jsou zavřené. Desítky domácích letů byly zrušeny, stejně jako přeprava trajekty. Kvůli vlnám vysokým až čtrnáct metrů nevypluli také rybáři.

Dva lidé utonuli u rybářské vesnice Catarman na severu ostrova Samar, kde vichr dosahoval rychlosti 185 kilometrů v hodině, oznámily úřady. Třetí oběť podle nich zemřela na stejném ostrově na podchlazení.

V zasažených oblastech působí záchranné týmy, které mají mimo jiné posoudit škody na zemědělství a infrastruktuře, protože na některých ostrovech vichr smetl celé kokosové plantáže, informovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. 

Na místě pomáhá také Červený kříž.

Meteorologická služba mezitím varuje, že koncem tohoto týdne by jižní část Filipín mohl zasáhnout další tropický systém.

Na Filipíny udeří ročně až dvacet silných tajfunů. Souostroví je totiž první pevninou, na které narazí bouře utvořené v Pacifiku. V roce 2013 udeřil v centrální části Filipín tajfun Haiyan, který zabil více než 6300 osob a více než 1,4 milionu obyvatel připravil o střechu nad hlavou.