V Irbílu se stále bojuje - tentokrát za záchranu vzácné citadely

Boj za záchranu irbílské citadely (zdroj: ČT24)

Další snaha zabránit zkáze památek před islámským terorem a válkou – tentokrát se experti zaměřili na historickou citadelu v centru Irbílu. Do záchrany vzácné budovy jednoho z nejstarších měst na světě se složilo UNESCO a financuje jeho opravu. Ruku k dílu dokonce připojili také čeští archeologové.

Historická citadela v Irbílu pamatuje dobu před sedmi tisíci lety, v posledních dekádách ale objekt notně chátral. Navzdory nedalekým bojům se památkáři rozhodli nejcennější místa před válkou zachránit. V citadele stále stojí přes 500 domů. V době největší slávy jich ale v Irbílu byl více než desetinásobek - pevnost má dodnes rozlohu přes 10 hektarů.

V první fázi je hlavním úkolem areál konzervovat a zabránit jeho zřícení. „Druhá fáze je uchování domů a návrat do původního stavu. Poslední je celková obnova, kdy vybrané domy opravíme tak, aby mohly být normálně využívány. Domy mají pak dveře, okna, přívod vody a elektřinu,“ zmiňuje vedoucí oprav Dara Yakubi. Stejně jako za starých časů by se tak do citadely mohl vrátit obchod a turismus. Ostatně za zdejšími památkami přijíždí návštěvníci z celé země.

Na rekonstrukci citadely se podílí 14 mezinárodních týmů a přes 100 dělníků. S opravami pomáhají dokonce i čeští archeologové. UNESCO na opravy darovala přes 30 milionů dolarů. Citadela byla loni dokonce zapsaná na seznam světových památek této organizace. „O historii citadely moc nevíme, určitě je ale více než šest tisíc let stará. Irbíl je nejstarší nepřetržitě obydlené město na světě. A je proto podporováno organizací UNESCO,“ dodává historik Osman Mufti.

  • Podle odhadu odborníků potrvá oprava citadely minimálně 25 let.