Merkelová: Nedáme teroristům šanci změnit způsob našich životů. Zvítězíme

Angela Merkelová hodnotí "neuvěřitelný" rok 2015 (zdroj: ČT24)

„Dosud jsme nezažili rok, jako byl ten letošní,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová svůj očekávaný projev na sjezdu CDU. Z hlavních událostí „obtížně popsatelného roku 2015“ vybrala zejména uprchlickou krizi, která Evropu postavila před historickou zkoušku, ve které ale podle ní musí náš kontinent obstát.

„Zatím jsme nenašli způsob, jak ochránit naše vnější hranice,“ upozornila kancléřka. Současná uprchlická krize je největší svého druhu od konce druhé světové války. „To, co jsme dřív vídali jen v televizi, nyní přichází doslova před prahy našich domovů,“ poznamenala Merkelová. 

Řešení uprchlické krize bude podle ní mimořádně náročné, bude vyžadovat trpělivost a evropskou i mezinárodní spolupráci. Kancléřka ale zdůraznila, že Německo v poválečné historii už prokázalo, že dokáže zvládnout náročné úkoly, připomněla přitom poválečnou obnovu země a sjednocení v roce 1990.

„I tak silnou zemi jako Německo ale dlouhodobě přetíží vysoký počet uprchlíků,“ uvedla Merkelová v souvislosti s tím, že do země podle oficiálních údajů dosud přišlo přes milion běženců. Podle ní je třeba takové množství výrazně snížit. Merkelová proto vyzvala k posílení ochrany vnějších hranic EU a k posílení spolupráce s Tureckem. Přímo v Německu je podle ní nutné důsledně vracet do země původu všechny neúspěšné žadatele o azyl.

Proti teroristům zvítězíme!
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Zvítězíme! Teroristé nezmění způsob našich životů

S ohledem na teroristické útoky v Paříži zdůraznila své odhodlání bránit západní hodnoty proti islamistům.

Útočníci hlásísí se k Islámskému státu zabili 13. listopadu na několika místech v Paříži 130 lidí. K jednomu z útoků došlo i před stadionem Stade de France, kde právě probíhalo přátelské utkání domácí reprezentace s Německem.

Delegáti sjezdu CDU tleskají projevu Angely Merkelové
Zdroj: ČTK/imago stock&people

„Německo-francouzské spojenectví maximálně symbolizoval okamžik, kdy francouzští hráči zůstali spolu s našimi na stadionu až do té doby, než mohli odjet domů. Společně jsme prožívali tyto hrůzné okamžiky, a budeme dál stát po boku Francie, aby bylo jasno, že teroristům nedáme žádnou šanci změnit způsob našich životů. To my zvítězíme,“ prohlásila kancléřka s vervou v hlase a zaťatou pěstí.

Téměř polovinu osmdesátiminutové řeči věnovala Merkelová uprchlické krizi. Kromě problému s běženci a terorismu se zmínila i o nasazení německé armády do boje proti Islámskému státu, o transformaci německé energetiky k obnovitelným zdrojům a o zajištění vyrovnaného rozpočtu. Vyjádřila také přesvědčení, že CDU uspěje příští rok v zemských volbách v Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku.

Tisícovka delegátů odměnila kancléřku desetiminutovými ovacemi ve stoje.