Začal sjezd CDU, Merkelová se sporům kolem uprchlíků vyhne

Německá kancléřka Angela Merkelová se během třídenního sjezdu své vládnoucí Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU), který začal v Karlsruhe, vyhne ostrým střetům s kritiky své uprchlické politiky. Předsednictvo strany se shodlo na takové formulaci stranického postoje k problému běženců, která vychází vstříc odpůrcům nynějšího přístupu a zároveň neobsahuje žádné zmínky o limitu pro počet uprchlíků. Merkelová, která stanovení maximální kapacitní hranice odmítá, označila kompromis za podporu svého dosavadního kurzu.

Ještě před jednáním předsednictva Merkelová naznačila, že je ochotná k ústupkům, aby si usmířila stranické odpůrce. Dohodu se nakonec podařilo uzavřít. Klíčová je v ní věta, že CDU je rozhodnuta „příliv žadatelů o azyl a běženců výrazně zmenšit skrze účinná opatření“. Dále se v dokumentu uvádí, že pokud by v nezměněné podobě běženecký proud pokračoval, přetížilo by to stát i společnost takové silné země, jakou Německo je.

„Slovo 'limituje' chybí. Je tam 'zmenší' nebo 'sníží',“ řekla Merkelová o kompromisu, který neobsahuje požadavky svých odpůrců na stanovení limitů pro běžence. Dále prohlásila, že postoj předsednictva CDU odpovídá konceptu, který již měsíce zastává. „Zcela jistě budeme hovořit o tom, jaké starosti si dělají lidé, jakým výzvám čelíme, neboť ještě plánujeme změny,“ řekla Merkelová před jednáním předsednictva strany. Kvůli jejímu přístupu k migraci jí dlouhodobě klesají preference.

Kancléřka odmítá požadavek svých odpůrců, aby Německo stanovilo konečnou hranici pro přijímání běženců, a trvá na celoevropském řešení. Zdůraznila, že klíčové je omezit počet běženců skrze evropskou solidaritu a reagováním na příčiny krize, nikoliv případnými jednostrannými opatřeními Německa. Dodala, že Německo musí jednat v souladu s Evropou a že boj se vede o příčiny uprchlictví a o zachování otevřených hranic. Tématem stranického sjezdu budou ale i hospodářské či ekologické otázky.

Kancléřka kvůli svému vstřícnému postoji vůči běžencům nečelí kritice jen v rámci CDU, ale i z řad sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Zatímco Merkelová je přesvědčená, že Německo příchod uprchlíků zvládne, bavorští politici společně s konzervativci z CDU požadují tvrdší přístup a omezení imigrace. Ministr vnitra Thomas de Maizière v rozhovoru pro deník Bild nevyloučil, že Německo bude v budoucnu odmítat uprchlíky už na hranicích. „Schengenský prostor nemůže bez hraničních kontrol z dlouhodobého hlediska přetrvat, pokud nefunguje ochrana jeho vnějších hranic,“ prohlásil.

Německo je jedním z hlavních cílových států, kam migranti míří. Letos jich do země podle oficiálních údajů přišel už jeden milion, přičemž drtivá většina vstoupila na německé území v Bavorsku.