Moskva zpochybnila rijádskou schůzku syrské opozice

Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že na schůzce syrské opozice v Rijádu nebyly zastoupeny všechny opoziční skupiny. „Nemůžeme akceptovat, aby si setkání v Rijádu vyhradilo právo hovořit ve jménu celé syrské opozice,“ uvedla Moskva v prohlášení vybízejícím současně k vyloučení „teroristů všeho druhu“ z chystaných jednání opozice a režimu v Damašku. Kriticky se vyjádřila i povstalecká organizace hlásící se k síti Al-Káida, fronta An-Nusra, která se jednání ani nezúčastnila.

Ruská diplomacie upozornila, že v Rijádu kupříkladu chyběli Kurdové, které prý organizátoři schůzky nepozvali kvůli odporu Turecka. Ankara údajně hrozila, že pokud budou pozváni Kurdové, nepustí do Rijádu koalici syrských opozičních sil sídlící v Istanbulu.

Moskva je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a ruská letadla začala koncem září bombardovat Asadovy odpůrce. Jeden z ruských bombardérů minulý měsíc sestřelily turecké stíhačky, od tohoto incidentu jsou vztahy mezi Moskvou a Ankarou mimořádně napjaté.

Zástupci syrské opozice, kteří od úterý do pátku jednali za zavřenými dveřmi v Rijádu, se shodli na vytvoření orgánu, který bude zahrnovat politické i ozbrojené frakce a povede přípravu mírových jednání s Asadovou vládou. Nově vytvořený orgán by měl mít 25 členů, kteří budou zastupovat širokou škálu syrské opozice. Účastníci jednání žádají, aby Asad odstoupil už na začátku přechodného období.

Moskva zpochybnila schůzku syrské opozice v Rijádu

Předák fronty An-Nusra obvinil mezinárodní společenství, že podporou příměří se postavilo na stranu syrského vládnoucího režimu, který ze zastavení bojů bude mít největší prospěch. Navíc vyjádřil pochybnosti o dosahu přijetí příměří, protože prý většina povstaleckých organizací na konferenci nemá pod kontrolou bojovníky v terénu.

Diplomaté 17 zemí se v listopadu ve Vídni dohodli, že do 1. ledna 2016 by se mělo uspořádat setkání zástupců syrské opozice se syrskou vládou. V dalším půlroce má následovat dohoda o příměří a o přechodné vládě, která v Sýrii do 18 měsíců připraví volby.