Putin slibuje a miliardy lítají

Moskva – Do boje za Vladimira Putina vyráží do nadcházejících prezidentských voleb řada celebrit. Agitovat za něj bude fotbalista londýnského Arsenalu Andrej Aršavin, mnohonásobný šampion v krasobruslení Jevgenij Pljuščenko nebo režisér Nikita Michalkov. A Putin před volbami voličům slibuje hory doly – například bezplatnou přepravu na evropský fotbalový šampionát nebo zastavení růstu cen benzinu a nafty. Taková velkorysá kampaň přitom ale daňové poplatníky přijde na miliardy.

Za Putina bude ve volbách agitovat skoro pětistovka důvěrníků, mezi kterými je i řada celebrit. Jde hlavně o sportovce, například fotbalisty Jurije Žirkova, Alexandra Keržakova či Romana Pavljučenka, šestinásobnou olympijskou vítězku v běhu na lyžích Ljubov Jegorovovou či tyčkařku Jelenu Isinbajevovou.   

Putinův agitátor Pljuščenko říká: „S Putinovým příchodem k moci začali sportovci dostávat pravidelně peníze. Jako olympijský vítěz mám penzi, a to je velké plus. Pro nikoho není tajemství, že po skončení kariéry sportovec přechází k jiné práci a vydělává velmi málo.“

Do kampaně se taktéž zapojili umělci, například filmař Fjodor Bondarčuk či režisér Nikita Michalkov. 

A Putin si své voliče „kupuje“ i velkorysými sliby, které ale ve výsledku přijdou daňové poplatníky na miliardy. Plánuje například bezplatnou přepravu fanoušků na evropský šampionát ve fotbalu, což vyjde stát v přepočtu na 38 milionů korun. 

Putin slíbil také vykoupit akcie drobných akcionářů, kteří před pěti lety důvěřivě nakoupili akcie státní banky VTB. To by mohlo stát víc jak 11 miliard korun. Motoristy Putin zase potěšil „předvolebním“ zmrazením cen benzinu a nafty, daňoví poplatníci za to ale zaplatí 19 miliard korun. 

Stát navíc odepíše 33 milionům občanům dluhy na daních, které dohromady činí skoro 23 miliard korun. Dalších 127 miliard korun může Putin vydat v kampani na sociální pomoc a podporu podnikům. Zvyšovat chce také platy učitelům a vojákům.  

Medvěděv varoval před extremisty 

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes v souvislosti s volbami varoval před aktivizací povstaleckých skupin na severním Kavkazu. Vyzval proto ruskou kontrarozvědku, aby využila v boji s extremismem všechny možnosti. „Žádám vás, abyste v předvolebním období zvýšili efektivitu své práce, je třeba využít všech operativních možností,“ řekl na zasedání rozšířeného vedení FSB v Moskvě.

Vydáno pod