Turecká armáda tu nemá co dělat, obrací se Irák na Radu bezpečnosti OSN

Irák se postavil proti přítomnosti tureckých vojáků v zemi. Radě bezpečnosti OSN předal dopis, ve kterém žádá jejich okamžité stažení. Nasazení armády v oblasti severně od Mosulu kritizoval v televizním projevu irácký premiér Hajdar Abádí, podle kterého místo pomoci v boji proti Islámskému státu narušuje svrchovanost země. Turecko o stažení jednotek nechce ani slyšet.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová, která je v prosinci předsedkyní RB OSN, potvrdila, že irácký ambasador dopis radě v pátek doručil. Žádost o zasedání Rady bezpečnosti na zmíněné téma ale nikdo nevznesl, dodala Powerová.

„Vyzýváme Radu bezpečnosti, aby požadovala, aby Turecko okamžitě stáhlo své síly... a nenarušovalo svrchovanost Iráku,“ píše se v dopise. Přítomnost tureckých vojáků „je považována za zjevné porušení Charty OSN, narušení irácké územní jednoty a suverenity“, konstatuje se dále v textu.

Powerová zopakovala názor Spojených států, že „jakékoli rozmístění vojáků v Iráku by mělo být uskutečněno se souhlasem suverénní irácké vlády“. Zároveň vyjádřila naději, že „bude pokračovat dialog mezi iráckou a tureckou vládou s cílem najít smírné řešení“.

Irák žádá RB OSN o řešení přítomnosti turecké armády (zdroj: ČT24)

Turecko minulý týden vyslalo několik stovek svých vojáků a tanků na sever Iráku do blízkosti druhého největšího iráckého města Mosul, které od června loňského roku okupuje Islámský stát. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana byly turecké jednotky nasazeny v tomto regionu v roce 2014 na žádost irácké vlády a noví vojáci je mají střídat. Ve čtvrtek Erdogan stažení tureckých jednotek ze severu Iráku vyloučil.