Slovensko přijalo první skupinu syrských křesťanů. Uprchlíky v Kanadě vítal premiér

Na Slovensko v noci přiletěla z Iráku skupina 149 asyrských křesťanů, kterým Bratislava poskytne útočiště v rámci svého dobrovolného příspěvku k řešení migrační krize. Vybrala si je, protože jim doma hrozí pronásledování ze strany Islámského státu. První skupina uprchlíků z Blízkého východu dorazila v noci na pátek i do Kanady.

Před přestěhováním na Slovensko žili asyrští křesťané u Mosulu, který radikálové z IS obsadili loni. Jde o 25 rodin s dětmi. První měsíce by měly pobývat v azylovém táboře v Humenném na východě země. Při jejich zapojování do života na Slovensku původně měla pomáhat také katolická církev. Poté, co se ale proti ubytování migrantů ve svých obcích postavili někteří starostové, premiér Robert Fico oznámil, že o asyrské křesťany se postará stát. Procedura by měla trvat dva roky.

„V současnosti je to jediná kapacita, kterou dokážeme poskytnout, aby integrace těchto lidí byla úspěšná. Další skupiny by měly směřovat do Polska a Česka,“ řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra.

Zpravodaj ČT: Všichni příchozí jsou podle Slováků prověření (zdroj: ČT24)

V rámci programu přijde na Slovensko mnohem méně migrantů, než by na zemi připadlo při přerozdělení běženců na základě povinných kvót pro jednotlivé unijní země. Slovenská vláda ale rozhodnutí většiny členských států EU o těchto kvótách odmítla a napadla ho u unijního soudu. Stížnost proti němu podalo u Soudního dvora EU i Maďarsko.

Justin Trudeau vítá na letišti syrské uprchlíky
Zdroj: Mark Blinch/Reuters

Do Kanady přiletěli první syrští uprchlíci

První letoun se syrskými uprchlíky z běženeckých táborů na Blízkém východě přiletěl v noci na pátek na základě předchozí dohody i do Kanady. Migranty přivítal na letišti v Torontu kanadský premiér Justin Trudeau. Další letadlo se Syřany se očekává v sobotu. Kanada chce do konce roku přijmout 10 tisíc Syřanů, dalších 15 tisíc pak do konce února.

„Dnešní den si budeme všichni pamatovat,“ prohlásil Trudeau krátce předtím, než začal zdravit syrské rodiny, často matky s dětmi. „Je to nádherná noc, při které můžeme letadlu plnému nových Kanaďanů ukázat, o čem je naše země. Ale učit i svět, jak otevřít svá srdce a přivítat lidi, kteří prchají v mimořádně obtížné situaci. Ale není to jen o jejich přijetí, je to hlavně o tvrdé práci, kterou budeme muset všichni v příštích týdnech, měsících a vlastně i letech udělat. Práci, která zajistí, že každý, kdo sem přijede, bude v následujících týdnech a měsících schopen začít budovat nový život pro sebe, svou rodinu a také plně přispívat k růstu této mimořádné země,“ zdůraznil ministerský předseda.

Ze Sýrie uprchly před válkou, která začala v roce 2011, více než čtyři miliony lidí. Kanadská vláda zaplatí přesídlení 15 tisíc uprchlíků a soustředit se bude na rodiny a zranitelné ženy. Dospělí muži se budou moci do vládního programu dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijdou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny. O zbylých 10 tisíc z plánovaného počtu 25 tisíc běženců se postarají soukromí sponzoři, kteří budou moci do země přesídlit i dospělé muže bez rodin, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci.