Sporné jmenné seznamy cestujících prošly výborem europarlamentu

Výbor Evropského parlamentu schválil praxi jmenných seznamů cestujících v letecké dopravě (Passenger Name Record - PNR), která by měla posílit boj proti terorismu. Evropský registr s údaji o cestujících by mohl být schválen v plénu EP už začátkem příštího roku. Členské státy by pak na zapracování směrnice PNR měly dva roky. Kritici vidí v PNR ohrožení občanských svobod, řada unijních zemí naopak krok uvítala.

„Jedná se o významnou etapu a příklad spolupráce mezi EU a členskými státy ohledně sdílení zpravodajských a dalších informací, která nám pomůže v boji proti terorismu,“ řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve vyzval k co nejrychlejšímu uplatňování PMR. Španělský ministr vnitra Jorge Fernández označil rozhodnutí výboru pro lidská práva a občanské svobody EP za skvělou novinu.

Výbor EP podpořil PNR poté, co po letech sporů o této otázce dospěli unijní představitelé ke kompromisu, jak by nová praxe měla vypadat. K nejcitlivějším bodům patřila například doba, po jakou se mají data uchovávat.

Studio ČT24: Výbor EP schválil seznamy PNR (zdroj: ČT24)

Údaje pro PNR zahrnují informace poskytované cestujícími leteckým dopravcům, především itinerář, telefonické a další spojení a způsob placení. Letecké společnosti by měly povinnost předávat tyto informace členským zemím, kterých se daný let týká. Tyto země by informace musely poskytnout i ostatním státům EU. Cílem je identifikovat osoby, které nejsou známé ze vztahu s terorismem, ale podle analýz údajů z jejich letů by na něj mohly mít vazbu. Takto podezřelé osoby by se staly předmětem vyšetřování.

V minulosti se o podobných seznamech cestujících v letecké dopravě opakovaně hovořilo, jako problematické a kontroverzní byly zmiňovány v souvislosti s otázkou lidských svobod. Evropská komise i členské státy PNR v různé míře podporovaly, naopak Evropský parlament opatření roky blokoval.