Posílíme národní parlamenty, notoval si Cameron s Szydlovou ohledně reformy EU

Británie a Polsko chtějí posílit roli národních parlamentů v Evropské unii. Na setkání ve Varšavě to uvedli premiéři obou zemí. Polsku prý záleží na tom, aby Británie zůstala v Unii, a rozumí snahám Londýna o reformu společenství. Shoda mezi oběma zeměmi panuje i v otázce přítomnosti vojsk NATO na východě Evropy a prodloužení protiruských sankcí.

Konzervativní premiéři David Cameron a Beata Szydlová se v hlavním městě Polska setkali u společné snídaně. „Posilování role národních parlamentů je tématem, které chce Polsko i Británie respektovat a rozvíjet,“ prohlásila Szydlová, podle níž se obě země shodují v otázkách potřeby volného evropského trhu a suverenity členských zemí.

Nová polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) je v názorech na posílení role jednotlivých států a volnější integraci Cameronovi výrazně bližší než předchozí středopravý kabinet prosazující například rychlé přijetí eura.

Szydlová: Polským migrantům dávky neberte

Oba lídři jednali i o tématu, které bilaterální vztahy zemí dlouhodobě tíží. Britský premiér plánuje omezit sociální dávky přistěhovalcům v Británii, mezi nimiž je přibližně 850 tisíc Poláků. Szydlová doufá, že se jí podaří svůj protějšek přesvědčit, aby tak nečinil.

„I v této nejobtížnější, sociální otázce jsme se shodli na tom, že budeme hledat společné řešení. Myslím, že s ohledem na politickou vůli, kterou jsem v Polsku viděl, ho můžeme najít,“ řekl Cameron novinářům. 

David Cameron a Beata Szydlová
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Ruské sankce prodloužit

Společnou řeč podle Camerona našly obě země i v otázce posílení přítomnosti vojsk NATO ve východních zemích Aliance, po němž Varšava volá. Britští vojáci se účastní cvičení v Polsku a piloti patrolují nad Baltským mořem, uvedl premiér. „Chceme však dělat více, Británie je jednou z prvních zemí, které poskytly své vojáky do sil rychlé reakce NATO, a snaží se o přítomnost Aliance v její východní části,“ dodal.

Bezpečnostní témata probíral Cameron i s prezidentem Andrzejem Dudou, se kterým hovořil mimo jiné o uprchlících proudících do Evropy. Oba politici se shodli, že evropské země by měly co nejvíce pomáhat Syřanům přímo v jejich regionu a podporovat ty blízkovýchodní země, které je mohou přijmout.

Cameron s Dudou jednali také o konfliktu na Ukrajině a o přístupu svých zemí k Rusku. „Oba pánové se velmi zřetelně shodli, že je třeba prodloužit sankce proti Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí a že minské dohody nejsou zcela naplňovány,“ řekl novinářům šéf Dudova úřadu Krzysztof Szczerski.