Putin chce obnovit demokratické mechanismy

Moskva – Ruský premiér a prezidentský kandidát Vladimir Putin dnes zveřejnil další programový článek, tentokrát věnovaný ruské demokracii a budování státu. Stať v listu Kommersant následovala po sobotních demonstracích a protidemonstracích desetitisíců Rusů, manifestujících proti Putinovi či naopak na podporu hlavního favorita březnových voleb hlavy státu. Putin připustil, že současná společnost „je úplně jiná“ než na počátku minulé dekády, kdy přišel k moci, změnily se požadavky lidí vůči režimu a střední třída „opustila úzký svět budování vlastního blahobytu“. Ruský premiér ale na druhou stranu prohlásil, že v Rusku dnes nejsou žádní političtí vězňové a vyhlásit amnestii nemá v nejbližší době smysl.

„Kvalita našeho státu dnes zaostává za připraveností občanské společnosti se na něm podílet… Musíme obnovit mechanismy naší demokracie (…) Potřebujeme politický systém, v němž lidé smějí říkat pravdu,“ napsal. Autoritářský vládce země v článku rovněž horuje pro politickou soutěž jako „nerv demokracie“, opěvuje dostupnost necenzurovaných informací a slibuje vyhovět poptávce po stálé účasti občanů na politice a na řízení státu. Současně však zdůraznil, že „nepotřebujeme nepořádek a závody v rozdávání prázdných slibů“, či „zábavnou politickou show a casting kandidátů“, zatímco „opravdová politika“ by odcházela do „stínu zákulisních dohod a rozhodnutí“.
   
Konkrétně navrhl zavést pravidlo, podle kterého by parlament musel posuzovat návrhy, které na internetu podpoří nejméně 100 tisíc občanů. Připomněl také návrhy zjednodušit povolování politických stran, jakož i snížit úřední prahy pro kandidování ve volbách. Více by se „na místní úrovni“ měly využívat přímé volby a referenda. Putin také slíbil porazit všudypřítomnou korupci, a to i zavedením povinnosti hodnostářů v „korupčně nebezpečných funkcích“ zveřejňovat nejen své příjmy, ale i výdaje své rodiny. „Vypořádali jsme se s oligarchy, vypořádáme se s korupcí,“ napsal.

Vladimir Putin, ruský premiér:

"V Rusku podle mě, sláva Bohu, žádní političtí vězňové nejsou. Hodně se o nich mluví, ale žádná jména nepadají. Kdyby mi řekli jméno alespoň jednoho člověka, který sedí ve vězení z politických důvodů."

Kommersant se zdržel přímého komentáře, ale chronologicky připomněl, „jak se rozvíjela demokracie v Putinově éře“: od výměny volených gubernátorů za jmenované zástupce regionů v horní komoře parlamentu, přes přitvrzení požadavků na povolení politických stran, výměny volených starostů za „městské manažery“, zrušení přímých voleb gubernátorů, zvýšení prahu pro zastoupení v parlamentu, ztížení podmínek pro působení nevládních
organizací, možnost stíhat jakoukoliv kritiku režimu jako extremismus až po prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let či zrušení procedury volby předsedy ústavního soudu samými soudci, napříště předsedu jmenuje prezident.

Vladimir Putin, současný ruský premiér:

„Navrhujeme konkrétní řešení, jejichž praktická realizace naplní opravdovou vládu lidu - demokracii - a z práce státu učiní službu zájmům společnosti. To vše dohromady zajistí Rusku, ruské moderní společnosti, stálý a úspěšný rozvoj.“ 

Putin je přes klesající oblibu favoritem

Stávající premiér je považován za favorita klání o Kreml, jakkoli Putinova popularita a autorita oproti jeho prezidentské éře v letech 2000 až 2008 zjevně zeslábla. Podle průzkumů však stále vede s velkým náskokem před čtyřmi dalšími kandidáty, které úřady k volbám připustily. Putinův postup v poslední době - zesílení agitace v kampani a pořádání protidemonstrací k opozičním protestům - si komentátoři vykládají jako odhodlání dosáhnout zvolení již v prvním kole prezidentských voleb 4. března.

Vydáno pod