USA uzavřely velvyslanectví v Damašku, diplomaté odejdou ze země

Damašek – USA se rozhodly uzavřít velvyslanectví v syrském hlavním městě Damašku a stáhnout ze Sýrie své diplomaty. Vedly je k tomu bezpečnostní důvody. Syrské jednotky ráno znovu bombardovaly město Homs v centrální části země a zabily nejméně 50 lidí, podle opozice převážně civilistů.

Spojené státy uzavřely své velvyslanectví v Damašku a stahují ze Sýrie své diplomaty. Podle televize CNN jsou důvodem k uzavření ambasády bezpečnostní důvody. CNN citovala nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerického ministerstva zahraničí, podle něhož se budova velvyslanectví stala potenciálním cílem sebevražedných atentátníků. Zbývajících 17 diplomatů a zaměstnanců velvyslanectví, včetně velvyslance Roberta Forda, již Sýrii opustilo, uvedla CNN. Většina z nich se dnes ráno přesunula v konvoji do Jordánska. 
Osazenstvo amerického velvyslanectví bylo kvůli nepokojům a rostoucímu napětí zredukováno již v prosinci a posléze v lednu.

Krok neznamená přerušení diplomatických styků, přestože oficiální kontakty mezi oběma zeměmi byly v poslední době minimální. Americké zájmy v Sýrii bude hájit Polsko. Barack Obama dnes přislíbil další zvýšení tlaku na Asadův režim, ale vyslovil se proti vojenské intervenci. „Myslím, že je velmi důležité, abychom se snažili to vyřešit bez vnější vojenské intervence. A myslím, že to je možné,“ řekl Obama televizi NBC. Podle něj každá situace neumožňuje vojenskou akci jako loni proti Muammaru Kaddáfímu v Libyi.Svého velvyslance dnes z Damašku odvolala „ke konzultacím“ také Británie.

V Homsu umírali lidé i dnes

Na záběrech arabských satelitních televizí z ulic města Homs je vidět dým stoupající z obytných domů a jsou slyšet výbuchy explozí. Vláda odpovědnost za útok odmítla s tím, že jde o dílo „teroristických gangů“.

„Podle bilance, kterou jsme ráno obdrželi od různých opozičních aktivistů, si od šesti hodin ostřelování vyžádalo padesát mrtvých, většinou civilistů,“ řekla v jordánském Ammánu agentuře Reuters mluvčí Syrské národní rady (SNC), která sdružuje hlavní opoziční proudy v zemi. „Režim se chová, jako by byl imunní vůči mezinárodním výzvám k ukončení násilností,“
prohlásila mluvčí. 

Terčem ostřelování se dnes údajně stalo i město Zabadání, ležící v horském pásmu severozápadně od Damašku u libanonských hranic. Už několik týdnů je tato oblast pod kontrolou protivládní opozice. Útok v Homsu, který opozice označila za „masakr“, se soustředil na centrální obytnou čtvrť Bábá Amru, která byla od rozbřesku vystavena
silnému ostřelování. Podle koordinační centrály opozice byla řada obytných domů zničena palbou z minometů a raketometů.

Raketou byla podle agentury AFP zasažena i místní nemocnice. Záchranáři se pokoušejí vyvézt zraněné z poničených domů a ukrýt je v mešitách. Po dvouhodinovém ostřelování čtvrti Bábá Amru se palba rozšířila i na sousední části města. Podle SNC rozmístil režim prezidenta Bašára Asada v okolí Homsu silné tankové sbory, které mají na město zaútočit. SNC v reakci na dnešní ostřelování vyzvala mezinárodní společenství, aby „co nejrychleji zabránilo dalšímu masakru a zdevastování celého města“.

Syrská armáda v noci z pátku na sobotu podle zpráv televizních stanic Al-Arabíja a Al-Džazíra bombardovala několik čtvrtí v Homsu a zabila přes 200 lidí. Režim prezidenta Bašára Asada popřel, že by masakr byl dílem vládních sil. Vláda z útoku obvinila ozbrojené skupiny podporující opozici.

Další rána pro Asada? Vznikla vyšší revoluční rada

Dezertéři syrské armády dnes v Ammánu oznámili, že se dohodli na vytvoření společné vojenské rady, která má řídit „osvobození“ země od Asadova režimu. Do čela „vyšší revoluční rady“, která má nahradit Syrskou svobodnou armádu, se postavil generál Mustafá Ahmad Šajch, nejvýše postavený syrský dezertér pobývající nyní v Turecku. „Po konzultacích se zběhy pocházejícími z celé země a po pečlivé přípravě bylo dosaženo dohody o utvoření Vyšší revoluční rady k osvobození Sýrie, která je odpovědí na volání po svobodě a po osvobození Sýrie od (Asadova) gangu,“ uvádí se v prohlášení nového povstaleckého vedení.

Zprávy o údajně velkém počtu obětí měly ovlivnit sobotní hlasování v Radě bezpečnosti OSN. Navzdory úsilí západních států se RB OSN nepodařilo přijmout rezoluci proti Asadově režimu kvůli vetu Ruska a Číny. Rezoluce podporovala plán arabských států na řešení krize v zemi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová se se situací nehodlají smířit. To, že snahy přijmout rezoluci ztroskotaly, je šokovalo, řekli
Sarkozy a Merkelová dnešní tiskové konferenci v Paříži. „To, co se děje, je skandál,“ prohlásil Sarkozy. „Nesmíříme se s tím, aby mezinárodní společenství zůstalo zablokované,“ dodal.

Veto obhajoval oficiální čínský tisk. „Prostřednictvím rezoluce chtěly západní velmoci pokračovat ve vyvíjení tlaku na demisi prezidenta Bašára Asada a otevřít cestu ke svržení režimu, jenž představuje překážku v uplatňování jejich politiky na Blízkém východě,“ konstatoval v úvodníku list China Daily.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-min:

„Čína bere vývoj v Sýrii velmi vážně a opakovaně vyzývala všechny strany syrského konfliktu k ukončení násilí, především proto, aby se předešlo obětem z řad nevinných civilistů.“

„Některé hlasy na Západě svědčí o nepřístojné, téměř hysterické reakci na hlasování,“ řekl ruský ministr zahraničí Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě po setkání s bahrajnským ministrem zahraničí šajchem Chálidem bin Ahmadem Chalífou. Lavrov novinářům připomněl, že v úterý odjíždí do syrské metropole Damašku k jednání s prezidentem Bašárem Asadem. Podle ruského ministerstva zahraničí s ním bude „hledat cestu ke stabilizaci situace v Sýrii s důrazem na co nejrychlejší realizaci potřebných demokratických přeměn“.

Lavrov předá Asadovi poselství od ruského prezidenta

Šéfa ruské diplomacie bude na cestě doprovázet ředitel ruské rozvědky SVR Michail
Fradkov. Lavrov dnes oznámil, že Asadovi předá poselství ruského prezidenta Dmitrije
Medvěděva. Jeho obsah ale odmítl upřesnit.

Vydáno pod