Obama: Izrael se ještě nerozhodl, zda zaútočí na Írán

Teherán – Ozbrojený útok na Írán kvůli jeho jadernému programu není vyloučený. Izrael se totiž ještě nerozhodl, co udělá. V rozhovoru pro televizní stanici NBC to řekl americký prezident Barack Obama. Zároveň uvedl, že je rozhodně pro diplomatické řešení. Spojené státy a jejich spojenci podezírají Teherán z výroby atomové bomby. Na tamní režim proto uvalili řadu sankcí, dnes například Obama nařídil zmrazení aktiv íránské vlády.

„Postaráme se o to, abychom (USA a Izrael) našli řešení, doufejme že diplomatické,“ řekl Obama. Zopakoval ale, že Spojené státy ještě nezavrhly žádnou z možností řešení konfliktu s Íránem, který Západ podezřívá z toho, že vyvíjí jadernou zbraň. Teherán ale tvrdí, že chce energii z jádra využívat výhradně k mírovým účelům.
   
Americký list Washington Post bez uvedení zdroje minulý týden napsal, že šéf Pentagonu Leon Panetta si myslí, že Izrael může na Írán zaútočit v dubnu, květnu nebo v červnu. Panetta později novinářům řekl, že tuto informaci nehodlá komentovat.

Americký prezident Barack Obama dnes nařídil zmrazení aktiv íránské vlády a tamní centrální banky ve Spojených státech. „Rozhodl jsem, že další sankce jsou oprávněné, zvláště ve světle podvodných praktik íránské centrální banky a dalších íránských bank, které se snaží zamaskovat transakce podléhající (dřívějším) sankcím,“ uvedl k tomu v prohlášení Obama.

Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/Evan Vucci

Írán v neděli pohrozil, že se pomstí každému, kdo na něj zaútočí. Íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí řekl, že Teherán bude podporovat každou zemi nebo skupinu, které se chtějí postavit Izraeli a bojovat proti němu.