Boje v Donbasu mají přes 9 tisíc obětí, příměří ale pomáhá

Už přes 9 tisíc obětí má ozbrojený konflikt na východní Ukrajině. Zraněných je více než 20 tisíc lidí. Novou bilanci zveřejnil Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Čísla zahrnují mrtvé civilisty, vládní vojáky i povstalce.

Celkový počet obětí se zhruba za 21 měsíců bojů vyšplhal na 9098, zraněných je podle statistik OSN 20 732. Bilanci obětí bojů v Donbasu zveřejňuje OSN každého čtvrt roku.

Ukončení bojů měly zajistit již únorové dohody z Minsku, podle Úřadu Vysokého komisaře ale přispělo k zastavení rychlého nárůstu počtu obětí až příměří, jež vstoupilo v platnost 1. září. Poté obě strany konfliktu začaly odsunovat těžké zbraně z fronty.

Ukrajinská armáda
Zdroj: ČT24/ISIFA

Proruské povstání na východě Ukrajiny propuklo loni v dubnu po ruské anexi Krymu a následném svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče prozápadními demonstranty.

Ukrajinský exprezident nyní oznámil, že se chce vrátit zpět do politiky. Ruským novinářům řekl, že je v kontaktu s některými politiky v Kyjevě a pomáhá pronásledovaným lidem.

Janukovyč je na Ukrajině stíhán za zneužití pravomoci a střelbu do demonstrantů při loňských únorových demonstracích. Z Ukrajiny se dostal pomocí záchranné operace ruských tajných služeb. V současné době žije v ruském Rostově na Donu.