Do vesmíru se chce podívat rekordní počet lidí

Washington - Rekordní počet lidí se chce stát astronautem. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku zaplavily žádosti o přijetí. Přihlášky na nový tréninkový kurz poslalo přes 6 300 lidí, což je dvakrát více než obvykle. Větší zájem registrovala NASA jen v roce 1978, kdy jich přišlo osm tisíc. Jména pouhých 15 šťastlivců budou známa příští rok na jaře.

Start Atlantisu proběhl loni v létě. Poslední mise raketoplánu ukončila jednu éru výprav do vesmíru. Američany tam od té doby dopravují ruské Sojuzy. Další kapitoly se chce účastnit nejvíc lidí od 70. let minulého století. Možná je inspirovalo video, ve kterém NASA slibuje novým zájemcům cestu na Mars.

„Hledáme lidi, kteří opravdu vyčnívají. Nezajímá nás jen vzdělání a pracovní úspěchy, ale také charakter. Jaké mají zájmy nebo výjimečné zkušenosti. Potřebujeme a chceme správný mix vlastností a schopností,“ podotkla šéfka výběrové komise NASA Peggy Whitsonová.

Raketoplán Atlantis
Zdroj: ČT24

NASA vyvíjí novou loď Orion

Trénink patnácti nových kandidátů má začít v srpnu 2013. Do té doby se možná vzpamatuje i americký vesmírný program. NASA nechce dále spoléhat na Rusy a vyvíjí novou vesmírnou loď Orion. K vývoji nových typů raketoplánů vyzývá i soukromé firmy.

Rozhodnou ale finance a těch plyne ze státního rozpočtu stále méně. Novým nadějím americké kosmonautiky tak možná nezbývá, než doufat, že v Bílém domě zasedne republikán Newt Gingrich. Ten slíbil, že se v případě zvolení zasadí o vybudování základny na Měsíci do roku 2020.

V NASA se dveře nezavřou (zdroj: ČT24)