Janukovyč plánuje politický návrat: „Dělám, co je v mých silách“

Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč se chce vrátit zpět do politiky. Ruským novinářům řekl, že je v kontaktu s některými politiky v Kyjevě a pomáhá pronásledovaným lidem. Janukovyč je na Ukrajině stíhán za zneužití pravomoci a střelbu do demonstrantů při loňských únorových demonstracích. Z Ukrajiny se dostal pomocí záchranné operace ruských tajných služeb. Nyní žije v ruském exilu.

Janukovyčovo rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu s Unií vedlo na podzim 2013 k masivním protestům na Majdanu. Demonstrace vyústily v únoru 20144 v krveprolití, které stálo život více než sto lidí. Janukovyč poté uprchl do Ruska.

Za mé vlády by k ruské anexi nedošlo, prohlašuje ukrajinský exprezident

Ukrajinský exprezident říká, že ruská anexe Krymu a boje v Donbasu jsou důsledek prozápadní politiky prosazované novou vládou v Kyjevě. Pokud by zůstal u moci on a jeho Strana regionů, nikdy by se nic takového nestalo, tvrdí. Nyní oznámil, že by byl rád opět politicky aktivní. „Ano, chci se vrátit do politiky,“ sdělil Janukovyč ruským novinářům z RIA Novosti.

Proruská Strana regionů po nástupu nového kabinetu v Kyjevě přestala existovat. Řada jejích vůdčích osobností zvolila exil, jiní se uchýlili pod prapor nové proruské politické formace Opoziční blok. Ta ovšem v loňských parlamentních a letošních komunálních volbách výrazněji uspěla jen na východě Ukrajiny.

Viktor Janukovyč
Zdroj: Sergey Pivovarov/ČTK/AP

„Pomáhám, jak mohu,“ tvrdí Janukovyč

Janukovyč prohlašuje, že politicky pracuje a „dělá vše, co je v jeho silách“. Pomáhá prý lidem
pronásledovaným na Ukrajině i těm, kdo z Ukrajiny uprchli do Ruska i jinam. „V Rusku s nimi pochopitelně udržuji kontakt, pomáhám, jak mohu,“ uvedl politik, jehož útočištěm se stal Rostov na Donu, který se nachází jen sto kilometrů od ukrajinských hranic.

Janukovyč je údajně ve styku i s nynější ukrajinskou politickou reprezentací. „Mnozí z nich se už dnes tolik nestydí a nebojí, jak to bylo řekněme ještě před rokem. Cítí se už uvolněně, když se setkáváme a projednáváme problémy,“ konstatoval bývalý ukrajinský vůdce. S kým komunikuje, ale neuvedl.

Ukrajina požádala o vydání Janukovyče
Zdroj: Rob Stothard/ISIFA/Getty Images

Janukovyč jakákoli obvinění odmítá

Janukovyč je na Ukrajině obviněn ze zpronevěry milionů dolarů. Na seznam hledaných osob ho v lednu umístil Interpol. Exprezident ale obvinění, že zpronevěřil finanční prostředky ukrajinského státu a skrýval peníze na zahraničních bankovních účtech, popírá.

Odmítá i zodpovědnost za krveprolití při demonstracích v únoru loňského roku. „Nedal jsem žádné rozkazy k použití střelných zbraní... Byl jsem proti jakémukoliv použití síly, natož použití střelných zbraní, byl jsem proti krveprolití. Ale příslušníci bezpečnostních sil plnili své povinnosti v souladu s platnými zákony. Měli právo používat zbraně,“ prohlásil v červnovém rozhovoru pro BBC.

obrázek
Zdroj: ČT24

Žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová nedávno konstatovala, že vážná porušení lidských práv spáchaná během svrhávání Janukovyčova režimu se nezdají být zločiny proti lidskosti, které by mohl soudit ICC.

Bensoudaová zdůraznila, že tyto předpokládané zločiny nebyly páchány systematicky, organizovaně, pravidelně či na pokračování, a tedy nesplňují podmínky, aby mohly být považovány za zločiny proti lidskosti.