Írán zahájil vojenské cvičení u Hormuzského průlivu

Teherán – Írán přitvrdil svou protizápadní rétoriku. Teherán prý zaútočí na jakýkoli stát, jehož území využijí nepřátelské země k útoku na Írán. Během vojenských manévrů to prohlásil zástupce velitele elitních Revolučních gard. Írán se se Spojenými státy a jejich spojenci pře kvůli svému kontroverznímu jadernému programu. Západ kvůli němu na režim v Teheránu uvalil řadu sankcí. Írán také vyhrožuje zablokováním strategického Hormuzského průlivu.

Íránská armáda a námořnictvo chrastí zbraněmi už několik týdnů. Cvičení u Hormuzského průlivu navazuje na desetidenní námořní manévry v Perském zálivu a pozemní hry, které mluvčí armády označil za trénink boje s hypotetickým protivníkem.

Současně s novými manévry podnikla podle státních médií vlastní cvičení také elitní Revoluční garda, její pozemní manévry měly proběhnout v jižní části Íránu, místní média však neposkytla žádné další detaily. Podle odhadů agentury AP se jednalo o cvičení malého rozsahu, které nebylo přímo spojeno s námořními manévry v Hormuzském průlivu, kterým je dopravována pětina světové produkce ropy.

Hormuzský průliv
Zdroj: ČT24

Íránská vláda opakovaně hrozila uzavřením průlivu, který má v nejužším místě 50 kilometrů, jako reakcí na sankce poškozující íránský vývoz ropy. Spojené státy a další západní mocnosti okamžitě varovaly před bezprostřední reakcí na možnou blokádu. Posílily také námořní síly pod vedením americké letadlové lodi Abraham Lincoln.

Západ dlouhodobě podezřívá Teherán ze snahy dosáhnout výroby jaderných zbraní. Ten to kategoricky popírá a tvrdí, že jaderný program potřebuje pro svou energetiku, zdravotnictví a výzkum. Evropská unie kvůli podezření z nukleárního vyzbrojování uvalila nedávno na Írán nové sankce, které zahrnují embargo na dovoz íránské ropy. Sankce vůči Íránu vyhlásily také Spojené státy.