Dva roky od Majdanu: Hlavním cílem Kyjeva zůstává boj proti korupci

Před dvěma lety začala horká fáze protivládních protestů v Kyjevě, takzvaný Euromajdan. Na konci listopadu roku 2013 ukrajinská vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s Evropskou unií a v centru metropole začaly demonstrace. V únoru 2014 skončil ve funkci prezident Viktor Janukovyč. Nová vláda i prezident zaměřili své úsilí mimo jiné na boj s korupcí. Výsledky jsou ale stále teprve v počátku.

Ukrajinská vláda se snaží ukázat, že prosazuje reformy a bojuje s hluboce zakořeněnou korupcí. Výměnou za to má Kyjev během čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících Mezinárodní měnový fond či Evropskou unii celkem 40 miliard dolarů (bezmála bilion korun).

„Hlavní reformou, se kterou jsme začali a která má dnes už kompletní institucionální strukturu, je boj s korupcí,“ ujistil Porošenko a poukázal na zřízení funkce protikorupčního prokurátora, který je podle něj naprosto nezávislý. Nyní je však důležité vykázat „skutečné výsledky,“ připustil.

Tváře obětí loňských událostí na Majdanu
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzvakov

Za další kroky na cestě reforem prezident označil ústavní změny, které mají vést k decentralizaci moci a k nezávislosti soudnictví; následujícím krokem mají být daňové změny a reformy státní správy. Za úspěšné považuje Porošenko kroky směřující k diverzifikaci a transparentnosti energetiky, restrukturalizaci ukrajinského dluhu a k očistě bankovního systému, díky čemuž se podle něj Ukrajině podařilo vyhnout se státnímu bankrotu, který se před rokem zdál nevyhnutelným.

Biden slíbil další americkou pomoc – přes 190 milionů dolarů

Do Kyjeva v pondělí přicestoval americký viceprezident Joe Biden, který slíbil další pomoc prozápadní ukrajinské vládě. Zemi ale podle něj ještě čeká spousta tvrdé práce na reformách.

Joe Biden u památníku obětí ukrajinské krize
Zdroj: ČTK/TASS

„Pro Ukrajinu je naprosto nezbytné vykořenit rakovinu korupce... To, co se stane příští rok, nejspíše rozhodne o osudu země na celé generace,“ řekl Biden na společné tiskové konferenci s prezidentem Petrem Porošenkem.

Americký viceprezident při své páté návštěvě ukrajinské metropole rovněž ohlásil další americkou pomoc ve výši téměř 190 milionů dolarů (asi 4,75 miliardy korun). Tím podle Bidenových slov přímá americká podpora od změny vlády v Kyjevě dosáhla 760 milionů dolarů (asi 19 miliard korun).

Vydáno pod