Římské Koloseum je pod sněhem, mráz v Evropě opět zabíjel

Varšava - Vlna třeskutých mrazů v Evropě si vybírá každý den nové oběti. Za uplynulý týden na starém kontinentu zemřelo v důsledku zimy podle agentury AFP asi 260 lidí, a to zejména v jeho východní části. V Polsku za posledních čtyřiadvacet hodin zemřelo na podchlazení dalších osm lidí, na Ukrajině stoupla smutná bilance od pátku ze 101 na 122. V Bosně kvůli návalům sněhu nemohla přijet sanitka k nemocnému, který zemřel. Přívaly sněhu způsobily chaos v dopravě i v oblasti Říma. Francie hlásí první oběti. Třeskutý mráz také zkomplikoval provoz jinak spolehlivých švýcarských železnic.

V Polsku od počátku mrazivé vlny, která začala před deseti dny, již zemřelo 45 lidí. Nejnižší teploty až minus 27 stupňů byly naměřeny v noci na severovýchodě země. Většina obětí jsou bezdomovci, kteří jsou často pod vlivem alkoholu. Azylová střediska zmírnila předpisy pro přijímání lidí a berou pod střechu často i podnapilé, což je jinak nepřípustné.
   
Počet obětí stoupl i na Ukrajině, která patří mezi nejrozlehlejší země Evropy. „Během období velmi silných mrazů zemřelo 122 lidí, dvanáct z nich v nemocnicích. Dalších 78 bylo nalezeno mrtvých na ulici a 32 u nich doma,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. Předchozí bilance oznámená v pátek dosahovala 101 mrtvých. Od konce ledna vyhledalo na Ukrajině lékařskou pomoc 2 036 lidí s omrzlinami nebo podchlazením. Vláda kvůli mrazům zřídila po zemi přes tři tisíce přístřešků, kde se mohou mrznoucí bezprizorní lidé ohřát a dostat horký nápoj. Jejich pomoc vyhledalo od konce ledna více než 64 600 lidí, z toho 11 700 v posledních 24 hodinách.

V Rumunsku již chlad zabil do dnešního dne 28 lidí, v sousedním Bulharsku dalších 16. Většinou umrzli na cestě nebo byli nalezeni ve svých domech postrádajících elektřinu. Svoji krutou daň si zima vybrala i v Lotyšsku, kde zemřelo deset lidí, v Litvě dalších devět, dva v Řecku, jeden na Slovensku, jeden v Makedonii. V Česku jen za poslední týden zemřela desítka lidí a v Rusku, jehož východní Sibiř se potýká s padesátistupňovými mrazy, zemřelo od počátku ledna přes 60 lidí.

Sněhem je dnes paralyzována Bosna, kde bez přestání sněží už dva dny. Vrstva sněhu dosahuje v Sarajevu jednoho metru a v okolních horách až dvou metrů. Doprava v bosenském hlavním městě byla ráno ochromena. Do ulic vychází jen málo lidí. Kvůli záplavám sněhu se nedostala sanitka k nemocné osobě na jihu Bosny a pacientka zemřela. V Černé Hoře podlehl chladu jeden člověk a horské oblasti zůstaly odříznuty od světa. Záchranáři se snaží probojovat k silničnímu tunelu, v němž zůstaly uvězněny dva autobusy asi se stovkou lidí. Úřady na pomoc v boji se sněhem povolaly armádu. 
   
Pod přívaly sněhu trpí i Srbsko. Po dvou dnech nepřetržitého sněžení byl vyhlášen ve 27 obcích Srbska výjimečný stav. Vláda připravuje stav nouze pro celou zemi. Všechny základní a střední školy v zemi jsou zavřeny a zůstanou i příští týden. Bělehrad se utápí v dopravním chaosu. Na silnicích leží vrstva sněhu až do deseti centimetrů, pod níž je led. Vláda požádala občany o pomoc. Dnes ráno se stovky lidí přihlásily k uklízení sněhu. Velmi obtížné je dostat se do zimních turistických středisek, protože cestu komplikuje kromě sněhu a silných mrazů také vítr.

Mrazivé počasí v Srbsku
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

V italské metropoli, kde je sněhová nadílka vzácností, ustala téměř veškerá doprava. Starosta Giorgio Alemanno nařídil, že po městě smějí auta jezdit jen se sněhovými řetězy, které ovšem Římané nemají. Na ulicích nebyl žádný taxík, jezdilo jen několik autobusů a aut. 
Starosta také nechal uzavřít antické památky pokryté sněhem a vyzval obyvatele, aby zůstali doma. Mnozí lidé jsou bez elektřiny.

U Neapole zabil 46letou ženu padající skleník, který se zřítil pod tíhou sněhu. V pátek byl v centrální Itálii nalezen mrtvý muž v autě, které sníh zablokoval na silnici a zasypal. Mezi dosavadními pěti mrtvými je jeden umrzlý bezdomovec. V noci na dnešek uvízlo v centrální části země 150 lidí na 10 hodin ve vlaku, který zablokoval sníh. Záchranáři také pomohli dvacítce osob, které zůstaly zablokovány u Říma ve svých autech. Dva lidé byli převezeni do nemocnice.  

Francie pod sněhem
Zdroj: ČT24

Ve Francii pokračovaly mrazy silné až minus 20 stupňů Celsia a vyžádaly si první dvě oběti. Stali se jimi dva lidé trpící Alzheimerovou nemocí. Jedna sedmdesátiletá žena odešla z domova důchodců v jihozápadním městě Toulouse a byla nalezena umrzlá v nedalekém parku. Dvaaosmdesátiletého muže zabil mráz na lesní cestě na východě Francie.

Stav pohotovosti kvůli mrazům a sněhu byl vyhlášen v Británii. Letiště Heathrow zruší kvůli očekávanému sněžení v neděli až třetinu letů. Španělsko naměřilo minus třináct stupňů a vítr více než sto kilometrů za hodinu. Pod sněhem je Katalánsko a rovněž, což je vzácné, i Baleárské ostrovy.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)