Německý vicekancléř: Skončila doba zavírání očí nad Saúdskou Arábií

Saúdskou Arábii kritizoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel za podporu stavby mešit, které jsou zdrojem wahhábistického učení inspirujícího i radikální skupiny. Podporu staveb takových mešit považuje za podporu radikálního islamismu, se kterým by Súdská Arábie podle něj měla skončit.

„Skončila doba zavírání očí. Ze Saúdské Arábie jsou v celém světě financovány wahhábistické mešity. Z těchto komunit vychází řada nebezpečných islamistů,“ řekl Sigmar Gabriel, který je také německým ministrem hospodářství a energetiky a předsedou SPD, německému listu Bild am Sonntag.

Jeho názor sdílí i předseda klubu poslanců SPD Thomas Oppermann. Upozornil, že státním náboženstvím v Saúdské Arábii je wahhábismus. Z dogmatického učení Abda Al-Wahhaba přitom vycházejí i teroristické organizace jako Al-Káida a Islámský stát. Podle Oppermanna wahhábismus přispívá k radikalizaci umírněných muslimů. „Něco takového v Německu nepotřebujeme a nechceme,“ řekl Oppermann nedělníku.

Koalice proti IS se zaměřila na Rakká, nálety usmrtily desítky bojovníků

Sigmar Gabriel však současně zdůraznil, že je Saúdská Arábie důležitá pro řešení konfliktů na Blízkém východě. Země ostatně je součástí koalice zemí bojujících proti Islámskému státu a podílí se na vzdušných operacích proti islamistům v Sýrii.

Saúdskoarabské velvyslanectví v Berlíně v reakci uvedlo, že má země zájem o omezování radikalizace mladých lidí. "Stejně jako Německo jsme součástí koalice namířené proti Islámskému státu a bok po boku bojujeme proti teroru," uvedla ambasáda.

Koalice v neděli ohlásila úspěšné nálety v provincii Rakká, kde usmrtila 32 bojovníků IS a desítky dalších zranila. Rakká je baštou islamistických radikálů a americké velení potvrdilo, že se nálety zaměřují právě na tuto provincii a rovněž další oblasti na severu a východě Sýrie.

Ke spojencům bombardujícím islamistické cíle v Sýrii se tento týden připojila i Velká Británie, když zapojení do operace ve středu večer odsouhlasil britský parlament. Letouny Královských vzdušných sil (RAF) vzápětí provedly několik náletů zejména na ropná zařízení, která ozbrojenci ovládají.

Oddělenou leteckou kampaň pak v Sýrii vede také Rusko - jeho letouny nejspíš provedly v neděli nejméně 45 leteckých úderů na město Palmýra, které mají rovněž pod kontrolou islamisté. Několik osob utrpělo zranění, přesné detaily o obětech ale nebyly známy.