Noční útok nožem v londýnském metru považuje policie za terorismus

Londýnská policie označila za teroristický čin večerní útok na cestující ve stanici podzemní dráhy. Muž ozbrojený nožem zaútočil na čekající cestující, jednoho z nich vážně poranil, dvěma další způsobil lehká zranění. Podle svědků útočník křičel „to je za Sýrii“.

K útoku došlo ve stanici metra Leytonstone na východě Londýna. Zranění utrpěli tři lidé, jeden muž je poraněn těžce, není však v ohrožení života. Útočníka policisté brzy zadrželi, sám zranění neutrpěl, zastavil ho paralyzér.

K motivu útoku se policisté vyjádřili jasně. „Považujeme to za teroristický čin,“ uvedl velitel protiteroristické jednotky londýnské policie Richard Walton.

Policie ale odmítla komentovat tvrzení deníků The Guardian či Evening Standard, které citovaly svědky, podle nichž útočník prohlásil, že jde o odvetu za Sýrii. Podle jednoho ze svědků, které citoval Guardian, měl útočník křičet: „Tohle se vám stane, když budete ***** matku Sýrii. Bude prolita všechna vaše krev.“

V Británii platí druhý nejvyšší stupeň protiteroristických opatření, který značí „vysokou pravděpodobnost“ útoku. Druhý stupeň pohotovosti platí již od loňského léta, vláda ho vyhlásila krátce poté, co islámští radikálové v části Sýrie a Iráku vyhlásili tak zvaný Islámský stát. Bojovat za IS do Sýrie a Iráku odešla i řada britských občanů, kteří by se podle Londýna mohli vracet zpět do vlasti a páchat teroristické útoky.

Britští zákonodárci ve středu schválili zapojení své země do bombardování pozic IS v Sýrii. Do té doby Londýn útočil ze vzduchu na islamistické radikály pouze v Iráku.