Pasažéři pod dohledem. Unie se dohodla na společném registru v letecké dopravě

Unie zavede registr údajů o cestujících v letecké dopravě (zdroj: ČT24)

Ministři vnitra osmadvacítky se po letech dohadů a ve stínu pařížských atentátů nakonec shodli, že zavedou evropský registr údajů o pasažérech v letadlech. Týkat se má také lidí cestujících charterovými lety a spoji mezi členskými státy. Unie se tak snaží lépe bránit před teroristy a dalšími zločinci.

„Policisté z celé EU budou mít přístup k datům pasažérů. Půjde o jméno, způsob platby za letenku, číslo sedadla, zavazadla a tak dále. Tyto údaje pak budou zmrazené na čtyři a půl roku a přístup k nim bude pouze na speciální vyžádání,“ informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Data nebudou smět být využívána k ničemu jinému, než je vyšetřování a stíhání terorismu a těch nejzávažnějších trestných činů.

„Rád bych potvrdil, a ne bez jisté hrdosti, že jsme po letech diskusí byli konečně schopni najít shodu,“ prohlásil lucemburský ministr Etiénne Schneider. Europarlament, jehož odpovědný výbor už s pravidly souhlasil, by tak jako celek mohl věc definitivně schválit na své plenární schůzi v polovině měsíce.

Všechny členské státy se hodlají zapojit

Dohoda o registru, někdy označovaným anglickou zkratkou PNR (Passenger Name Record), vznikala od roku 2011. Problémy ale měla nejprve zvláště v europarlamentu, především s ohledem na otázky ochrany soukromí.

Země mohou do rámce PNR zapojit vnitrounijní a charterové lety dobrovolně. Podle Schneidera už ale dalo všech 28 států Unie najevo, že tak hodlají učinit.

Po letech diskusí se věc letos dostala do popředí v souvislosti se snahami posílit možnosti členských zemí v boji s terorismem s tím, že konečná dohoda by měla být do konce letošního roku. Také v souvislosti s nedávnými útoky v Paříži se ukázalo, jak snadno mohou teroristé s evropskými pasy využívat letecké dopravy.