Jižní Francie zapadala sněhem, V Evropě umrzlo 220 lidí

Bretaň - Mráz, který v posledních dnech sužuje celou Evropu, už si na starém kontinentě vyžádal nejméně 220 obětí. Nejvíc je jich na Ukrajině, a to 101. Na východě Rumunska umrzlo čtyřměsíční nemluvně. V Polsku teploty klesly až na minus třicet pět. Od minulého pátku tam zahynulo 37 lidí. Sníh a teploty pod nulou překvapily Italy v Toskánsku, ale i jih Francie, kde na řadě míst hrozí výpadek elektřiny. V Rusku během ledna kvůli mrazům zemřelo 64 lidí.

„Během období velmi tuhých mrazů zemřelo 101 osob, z nich 11 v nemocnici, 64 jich bylo nalezeno na ulici a 26 u nich doma,“ oznámilo dnes ukrajinské ministerstvo. Většinu obětí tvoří bezdomovci. Podle agentury DPA Ukrajina hlásí nejméně 38 nových obětí mrazů, které
dosáhly hodnoty až minus 32 stupňů Celsia.

Pozorovatelé se přitom domnívají, že ve skutečnosti je obětí ještě mnohem více. Kromě toho leží v ukrajinských nemocnicích více než 1 200 lidí s omrzlinami. Vláda druhé nejrozlehlejší země v Evropě kvůli mrazům výrazně zvýšila počet přístřešků, kde se mohou mrznoucí bezprizorní lidé ohřát a dostat horký nápoj a jídlo. Takových center pomoci už je na Ukrajině téměř 3 tisíce. Zima komplikuje i dopravu. „Všude jsou zácpy a autobusy jsou plné lidí. Čekám tu už půl hodiny a do žádného jsem se zatím nevešel,“ podotkl Dmytro Kucheriavyi, obyvatel Kyjeva.

Oficiální bilanci obětí mrazů zveřejnilo také Rusko. Během prvního měsíce v roce si tam mrazy údajně vyžádaly 64 obětí. V Moskvě bylo v noci na dnešek hospitalizováno zhruba 20 lidí s omrzlinami. V Bělorusku zůstalo kvůli mrazům zavřených zhruba 900 škol. Dvacetistupňové mrazy svírají například i Gruzii, což pro kavkazskou republiku znamená nejnižší teploty od roku 1998.

Krakově dnes ráno naměřili minus 22 stupňů a v polské metropoli dokonce ještě o stupeň méně. Na severovýchodě Polska bylo ráno minus třicet. V noci mohl padnout i rekord minus 35. Obětí je nejvíc mezi bezdomovci. Ministr vnitra vyzval všechny Poláky, aby dávali pozor. Městská policie ve večerních hodinách projíždí zapomenutá místa, kde se bezdomovci vyskytují nejčastěji. „Zrušili jsme výuku kvůli nízkým teplotám ve třídách. Teplota tam nedosahuje ani 15 stupňů, museli jsme proto myslet na zdraví našich žáků,“ prohlásila zástupkyně ředitele školy Katarzyna Narojczyková.

V Rumunsku si mrazy vyžádaly smrt dohromady 24 lidí, v Bulharsku 11. V Rumunsku zůstalo zavřeno 373 škol kvůli nefungujícímu topení. Na jihovýchodě země jsou kvůli sněhovým bouřím nesjízdné některé hlavní silnice.

Teplotní rekordy padaly i pod Tatrami. Ve slovenském Popradu padl téměř 50letý rekord, když tam byla dnes ráno naměřena teplota minus 29 stupňů, pět centimetrů nad zemí však bylo minus 31,6 stupně. V Plavči na severu Slovenska klesla přízemní teplota na minus 37 stupňů, jinak tam bylo naměřeno minus 31.

Itálie zažívá nejmrazivější dny za posledních 27 let. Sníh zasypal například i Toskánsko. V Piemontu sněží již sedmý den, v Boloni napadlo půl metru sněhu. V Dolomitech přitom sníh chybí. Italové mají za sebou 2 dny chaosu na silnicích a železnicích. Dnes se na silnice vrátily kamiony. U Sienny je bez elektřiny řada obcí. Děti mají volno ze školy, a to v Piemontu i v Římě. 

Tuhá zima způsobuje problémy i ve Francii. Zakázána je jízda nákladních vozů po dálnici na jihu a jihozápadě země. V Bretani mají lidé problémy s elektrickou energií. Lidé s ní musí šetřit – například by neměli prát. V Provence už došlo k výpadkům elektřiny.