Do klubu v Káhiře hodili útočníci Molotovovy koktejly. Zemřelo 16 lidí

Při žhářském útoku na klub v centru Káhiry zahynulo 16 lidí. Útočníci vhodili do dvěří podniku Molotovovy koktejly a na místě okamžitě vypukl požár. Mezi oběťmi jsou především zaměstnanci podniku. Útok spáchala skupina mladíků, kteří se mstili za to, že dva z nich do podniku nepustili. Policie popřela, že by šlo o teroristický útok a nyní pátrá po šesti podezřelých.

Láhev obsahující hořlavinu vyvolala v baru As-Sajad sloužícím ve dne jako restaurace požár. Mezi mrtvými, kteří se udusili jedovatým dýmem, je 11 zaměstnanců podniku. Totožnost pěti dalších obětí není zatím známa.

Bar ve čtvrti Agúza na západním břehu Nilu vznikl z podzemní garáže a ven vedly jen jedny úzké dveře. Nikomu, kdo byl uvnitř, se nepodařilo zachránit, i když se požár podařilo rychle uhasit. Pachatelé, kteří k baru přijeli na motorkách, totiž vhodili zápalnou láhev přímo do vchodu a poté ujeli. Podle policie se mstitelé předtím posilnili alkoholem.

Alkohol je v Egyptě legální, ale většina restaurací a klubů nemá licenci na jeho podávání. Její získání je obtížné kvůli složitým byrokratickým postupům.

Bar As-Sajad oficiálně nebyl nočním klubem. Sloužil jako desítky dalších malých restaurací obcházejících tabu kolem konzumace alkoholu v této převážně muslimské zemi tak, že se celodenně podává jen k jídlu.

Zpravodaj Macháček: Zřejmě šlo o akt msty (zdroj: ČT24)

Původně se spekulovalo o pomstě bývalého zaměstnance. Na místo byl přivolán majitel, který přiznal, že měl pracovní spory s některými zaměstnanci. Neměl ale představu, že by kvůli tomu mohli spáchat podobný čin.

Kvůli panujícímu napětí v Egyptě útok vyvolal rovněž obavy, zda za ním nestáli islámští radikálové. V zemi tyto kruhy útočí od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího a nová vláda pak zakázala islamistické Muslimské bratrstvo, které Egyptu vládlo po revoluci z roku 2011.

Vydáno pod