Soud změnil verdikt nad Pistoriusem. Za vraždu mu hrozí nejméně 15 let vězení

Handicapovaný jihoafrický atlet Oscar Pistorius, který si odpykával pětiletý trest za zabití přítelkyně, byl nyní shledán vinným z vraždy a hrozí mu nejméně 15 let za mřížemi. Odvolací soud dřívější verdikt „zabití z nedbalosti“ překlasifikoval. Předchozí mylné informace hovořily o tom, že soud klasifikaci činu měnit nebude.

V únoru 2013 zabil Pistorius svou přítelkyni Reevu Steenkampovou čtyřmi výstřely skrz zavřené dveře koupelny. Hájil se tvrzením, že si ji spletl se zlodějem. Soud ho loni v říjnu shledal vinným ze zabití z nedbalosti a uložil mu pětiletý trest. 

Letos v říjnu byl atlet propuštěn do domácího vězení, kde si měl odpykat zbytek trestu a absolvovat povinnou psychoterapii. Domácí vězení trávil sportovec s oboustrannou podkolenní amputací v luxusní vile svého strýce v Pretorii.

Vila, ve které trávil Pistorius domácí vězení
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Soudce: Musel vědět, že může zabít. A kdo byl za dveřmi, nehraje roli

Požadavek žalobce na změnu klasifikace trestného činu zkoumala pětice soudců čtyři týdny. Soudce Eric Leach nyní konstatoval, že Pistorius musel vědět, že čtyři střely vypálené přes zavřené dveře mohou člověka usmrtit, ať už za nimi byl kdokoli.

Reeva Steenkampová
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí prvoinstančního soudu označil Leach za chybné. Soudkyně Thokozile Masipaová podle něj nevzala v úvahu řadu důkazních materiálů a chybovala i v následné klasifikaci činu. To, že Pistorius tvrdí, že nevěděl, že je za dveřmi Steenkampová, ho nemůže zbavit viny z vraždy. Sportovec podle Leache musel dobře vědět, jaké bude mít tolik výstřelů v malém prostoru následky.

Minimum za vraždu je 15 let

Proti dnešnímu rozsudku není odvolání. Podle jihoafrického práva je minimálním trestem za vraždu patnáct let za mřížemi a nelze ho odpykat v domácím vězení. V odůvodněných případech však může soud rozhodnout i o nižším trestu. Obhajoba může například argumentovat Pistoriusovým postižením nebo tím, že už strávil rok ve vězení.

Experti očekávají trest v rozpětí deset až dvanáct let. Předpokládá se, že soudkyně Masipaová zahájí nové jednání v polovině ledna.