U Papuy-Nové Guineje ztroskotal trajekt se stovkami pasažérů

Port Moresby - Nejméně 238 přeživších vytáhli záchranáři z moře u Papuy-Nové Guineje, kde se dnes potopil trajekt údajně s 350 lidmi na palubě. Podle papuánské policie citované australskými médii většinu cestujících tvořili studenti a pedagogové. Ztráty na životech zatím potvrzeny nebyly. Do záchranných prací se podle agentury AP zapojily tři vrtulníky, osm lodí a letadlo z Austrálie. Ráno loď vyslala nouzový signál. Mohla mít problém kvůli přetížení nebo špatnému počasí.

Mluvčí provozovatele lodi společnosti Star Ships John Whitney uvedl, že firma ztratila kontakt s trajektem MV Rabaul Queen, když plul mezi přístavy Kimbe a Lae u východního pobřeží země. Plavidlo vyslalo brzy ráno tísňové volání, potvrdily v australské televizi ABC námořní úřady Papuy-Nové Guineje. Skutečný počet cestujících je podle nich pravděpodobně nižší než 350, jak uváděly australské úřady, a mohl by se pohybovat kolem 300.

Mluvčí společnosti Whitney řekl, že na místě operují místní a australští záchranáři. Také australská premiérka Julia Gillardová v prvních reakcích na zprávy o neštěstí řekla, že její země svému sousedovi poskytla pomoc. „Je to zjevně velká tragédie,“ dodala. Australské ministerstvo zahraničí uvedlo, že „vyhovělo žádosti o pomoc a vyslalo své letouny, které přelétají nad oblastí“.

Okolnosti nehody zůstávají nejasné

„Mohlo to být kvůli počasí nebo i kvůli přetížení plavidla. Nevíme, ale měli bychom se to dozvědět velmi brzo,“ řekl ředitel střediska pro zvládání katastrof Papuy-Nové Guineje Martin Mosi. Vlastník lodi společnost Rabaul Shipping uvedla, že loď šla ke dnu rychle.

Star Ships je jednou z hlavních společností, které v zemi provozují trajekty. Přístav Kimbe je místo, které kvůli skvělým podmínkám pro potápění vyhledávají turisté z celého světa.