Data uložená na megauploadu měla být dnes smazána

Washington - Data uložená na serveru megaupload měla být podle příkazu amerických úřadů dnes smazána. „Společnost Megaupload nezaplatila za pronájem, protože měla obstavené účty. Je to nájem, neplatíte, tak vaše data vystěhují na ulici, tedy je smažou,“ vysvětluje situaci IT odborník Michal Rybka. „Problém je ale v tom, že to znamená likvidaci údajů, což otevírá otázku legitimity,“ dodává.

Všechny strany hledají cestu, jak se z toho dostat

„Momentálně jsme ve fázi získávání času, protože smazat data stovky milionů lidí, to je opravdu velice problematický krok, takže všechny strany hledají cestu, jak se z toho dostat ven,“ uvažuje Rybka. Američtí občané v současnosti mohou zažádat o pomoc při vyhledávání svých nezávadných dat. „Neznamená to, že byste se mohli nalogovat na server a prostě si je stáhnout,“ upozorňuje Rybka. Kdy budou data z megauploadu smazána, není jasné.

Američtí vyšetřovatelé minulý týden nařídili zablokovat megaupload a vydaly zatykače na zakladatele serveru Kima Schmitze a dalších šest lidí. Podle vyšetřovatelů megaupload umožnil milionům lidí získat pirátské kopie filmů a hudby.

V pátek pak americké úřady daly pokyn dvěma hostingovým společnostem, u nichž si megaupload pronajímal webový prostor, že mohou ve čtvrtek začít mazat data od uživatelů. Zástupci firem Carpathia Hosting ani Cogent Communications Group se nevyjádřili, kdy údaje skutečně odstraní.

Rodinné fotografie, soukromé dokumenty?

Právník společnosti Megaupload Ira Rothken ale proti smazání dat protestuje. Podle něj miliony uživatelů nahrály na servery své rodinné fotografie či soukromé dokumenty. Od zablokování serveru k nim neměli přístup a stále hrozí, že o ně přijdou. Rothken navíc tvrdí, že uložená data jsou důležitá i pro soudní při společnosti Megaupload s americkou vládou. Právníci serveru totiž staví obhajobu na tom, že naprostá většina obsahu serveru byla bez závad, a tudíž nebylo nutné megaupload zablokovat.

Komentář Michala Rybky (zdroj: ČT24)