Do fronty na registraci musí všichni, i afghánská sportovní hvězda

Události: V lepší život v Evropě doufá i afghánský reprezentant v kriketu (zdroj: ČT24)

Proud běženců mířících do Evropy v říjnu zeslábl. Středozemní moře překonalo 140 tisíc lidí, v říjnu to bylo 220 tisíc. Uprchlíkům putujícím Evropou se na řadě míst staví do cesty hraniční ploty. Ten nejnovější vzniká na řecko-makedonské hranici. Makedonští vojáci díky němu i nově vzniklému registračnímu centru dokážou lépe kontrolovat, kdo do jejich země přichází. Do fronty na registraci musí všichni – i bývalá sportovní hvězda z Afghánistánu.

Jedenadvacetiletý Afghánec Dawood jako junior čtrnáctkrát reprezentoval svou zemi v kriketu. Sportu, který Afghánci zbožňují.

Ploty na hranicích v Evropě
Zdroj: ČT24

Své popularity nyní Dawood využívá i ve frontě na registraci, kdy se pokouší zklidnit netrpělivé čekající. „Jsem na tyto lidi rozzlobený. Nestojí v řadě, spěchají. Jsou tu velmi malé děti, na které dospělí šlapou. Je mi jich moc líto,“ říká sportovec a příkladně se sám jde postavit až na konec fronty.

Z domova odešel po opakovaných výhrůžkách smrtí od Talibanu. Chce se dostat do Irska, kde by mohl hrát kriket profesionálně. Díku tomu, že přichází z Afghánistánu, je šance na splnění jeho snu reálná.

Pro Pákistánce zůstávají dveře do Evropy přibouchnuty
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Naopak Íránci a Pákistánci zatím musí zůstat v Řecku. Makedonské policisty neobměkčí ani jejich vyprávění o nebezpečích, která na cestě museli překonat.

Odhozené průkazy z Íránu
Zdroj: ČT24

Bariéra, kterou jim Skopje postavila do cesty, se má časem prodloužit až na padesát kilometrů, aby se nedala obejít. Teď se o to neustále běženci pokoušejí. Za hranicí se rychle zbaví dokumentů, aby je nemohli identifikovat. Většina těchto pokusů ale skončí neúspěchem a uprchlíci se musí vrátit na řecké území.