Obama: Moskva nakonec uzná, že Islámský stát je horší než protiasadovská opozice

Barack Obama věří, že Moskva nakonec uzná, že organizace Islámský stát je větší hrozba pro Rusko než opoziční skupiny bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Změna ruského postoje ale bude ještě trvat, zdůraznil šéf Bílého domu na okraj klimatické konference v Paříži. Ve 20:00 odvysílá ČT24 půlhodinový rozhovor s Bašárem Asadem v rámci speciálního pořadu k syrské válce. Přepis rozhovoru bude poté k dispozici na stránkách ČT24.

Na tiskové konferenci v sídle OECD prezident na závěr své návštěvy v Paříži řekl, že neočekává, že by Rusko změnilo postoj a zastavilo bombardování opozičních skupin v Sýrii přes noc. „Chci zdůraznit, že neočekávám, že prezident Putin otočí ve své strategii o 180 stupňů během několika týdnů. Rusko investovalo hodně peněz na to, aby udrželo prezidenta Asada u moci,“ prohlásil Obama na okraj konference OSN o změnách klimatu. Před novináři ale vyjádřil přesvědčení, že Rusko může „změnit kalkulace“ a v nadcházejících měsících uznat, že je potřeba občanskou válku v Sýrii zastavit.

„Máme všichni společného nepřítele. Tím je Islámský stát. Věřím, že se zaměříme na tuto hrozbu,“ zdůraznil Obama. Očekává, že mezinárodní diplomatická jednání ve Vídni o politickém řešení syrské občanské války budou postupovat vpřed a že současně koalice vedená Spojenými státy vyvine větší tlak na IS. Připustil, že se tuto organizaci ale nepodaří zničit v krátké době.

Brífink Baracka Obamy na závěr návštěvy v Paříži (zdroj: ČT24)

Nejvyšší americký představitel také přiznal, že hranice mezi Tureckem a Sýrií není stále zabezpečená tak, aby přes ni Islámský stát nemohl přijímat další bojovníky a prodávat ropu. Situace se ale podle něj zlepšila a snad ještě zlepší po jednání, které měl v Paříži se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Spojené státy dodrží své závazky, které vyplynou z probíhající konference OSN ke klimatu, ujistil Obama. Věří zároveň, že to povzbudí ostatní země, aby splnily ty své. Díky tomu, že budou osloveni výzkumníci, investoři a další subjekty ohledně klimatických změn, se podle prezidenta možná dosáhne cílů dříve, než se dosud předpokládá.

Nejlepší inovací v zájmu snížení emisí uhlíku by podle něj bylo určit jejich cenu, kterou by původci škodlivin museli platit. Lidé si stále více uvědomují, co stojí dopady klimatických změn, a začnou tyto škody vyjadřovat v penězích, vysvětlil Obama. Nedělá si však iluze, že by nějaké podobné finanční postihy nyní schválil republikány ovládaný Kongres USA.