Libanonským prezidentem je generál Sulajmán

Bejrút - Novým prezidentem Libanonu se stal generál Michel Sulajmán. Jeho zvolením učinil libanonský parlament první krok k oživení státních institucí v zemi paralyzovaných osmnáctiměsíční krizí mezi vládou podporovanou USA a opozicí v čele s hnutím Hizballáh. Bez prezidenta byl Libanon od listopadu, kdy vypršel mandát Emila Lahúda.

Parlament se k prezidentské volbě sešel poprvé po 18 měsících, kdy jeho činnost blokovala opozice prosazující své požadavky. Krizi - která přivedla Libanon na pokraj občanské války, když Hizballáh nakrátko obsadil zhruba polovinu Bejrútu, odkud v násilných střetech s nejméně 81 mrtvými vyhnal stoupence vlády - vyřešila dohoda uzavřená minulý týden v katarském Dauhá. Dohoda je interpretována jako vítězství Hizballáhu, jemuž vláda premiéra Fuáda Siniury ustoupila v klíčových požadavcích - právo veta pro ministry opozice v nové vládě národní jednoty a zachování ozbrojených milicí Hizballáhu.

Zasedání parlamentu se konalo za přísných bezpečnostních opatření, vojáci zablokovali cesty vedoucí k budově parlamentu v centru Bejrútu. K volbě prezidenta se do Libanonu sjela řada vysokých zahraničních představitelů, mimo jiné ministři zahraničí Íránu a Sýrie i jejich rivala Saúdské Arábie. Nechyběl ani katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání, který se výrazně angažoval při uzavření dohody mezi libanonskou vládou a opozicí.

„Dnešek je velkým dnem naděje pro Libanon, nastartování procesu konsolidace demokratických institucí,“ řekl podle agentury Reuters italský ministr zahraničí Franco Frattini v den volby nové hlavy státu, která byla předtím už devatenáctkrát odložena.

Dohodu z Dauhá vysoce ocenil íránský ministr zahraniční Manúčehr Mottakí. Stabilita v Libanonu znamená stabilitu v celém regionu, zdůraznil šéf diplomacie země, která je spolu se Sýrií hlavním spojencem libanonského šíitského Hizballáhu. Po příletu do Bejrútu se Mottakí odebral položit květiny na hrob velitele vojenských operací Hizballáhu Imáda Mugníji, který byl v únoru zavražděn v Damašku.

Předseda parlamentu Nabí Barrí zahájil dnešní zasedání minutou ticha k uctění „libanonských mučedníků“ a poslanců, kteří byli zabiti při sérii politických atentátů od roku 2004.

Po Sulajmánově zvolení podá dosavadní premiér Siniura s celou vládou demisi, aby nového předsedu vlády jmenoval nově zvolený prezident. Až do vytvoření nového kabinetu bude ale Siniura úřadujícím premiérem.