Kvůli jedovatému kadmiu v čínské řece zadrženo 7 lidí

Peking – Jedovaté kadmium, které vypustila čínská důlní společnost do řeky v jižní provincii Kuang-si, způsobilo paniku mezi obyvateli. Nebezpečná látka se po proudu dostala až ke zdrojům pitné vody. Ekologové po dvou týdnech od události tvrdí, že už mají situaci pod kontrolou. Úřady už kvůli znečištění zadržely 7 lidí.

Řeka Lung-ťiang zásobuje pitnou vodou více než čtyřmilionové město Liou-čou. Když se v polovině ledna na hladině objevily mrtvé ryby, ekologové zjistili, že voda je zamořena nebezpečným kadmiem. Jeho koncentrace byla místy až 80krát vyšší, než povolují limity. Zatímco hasiči sypou do řeky chemikálie, které mají kadmium neutralizovat, úřady hledají viníka a sedm zaměstnanců provinilé firmy už zadržela policie.

Úřady tvrdí, že zdroj znečištění je už zablokovaný. Místní tomu ale moc nevěří. Navzdory neutralizujícím látkám je stále hladina kadmia pětadvacetinásobně vyšší, než je oficiální limit. Kvůli zamoření řeky lidé ve velkém nakupují balenou vodu. 

Kadmium se používá při výrobě baterií. Může způsobit například rakovinu nebo poškodit kosti a dýchací ústrojí. Ekologové rozmístili u řeky po délce 200 kilometrů asi 20 stanic a kontrolují nezávadnost vody. 

Znečištění vodních toků je v Číně častý problém. Kvůli nedostatečné kontrole se těžařské společnosti a chemické továrny často zbavují odpadu nepovoleným způsobem. A čínské úřady často kladou ekonomický růst před ekologické zájmy.

7 lidí zadrženo za znečištění řeky kadmiem (zdroj: ČT24)