Rusko odmítá návrh rezoluce proti Sýrii

Damašek/New York – Moskva tvrdě odsoudila návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Sýrii. Text prý otevírá cestu k občanské válce a vojenské intervenci. A s tím Rusko nesouhlasí. Dnes zasedá Rada bezpečnosti OSN a má hlasovat o rezoluci proti Sýrii. Na stole je plán Arabské ligy, který je v podstatě výzvou k rezignaci prezidenta Bašára Asada. Jen za včerejšek zemřelo při střetech v Sýrii nejméně 100 lidí, z toho 55 civilistů. Informovala o tom Syrská organizace pro monitorování lidských práv (OSDH).

Vůbec první rezoluce, která má ke konfliktu v Sýrii zaujmout jasné stanovisko, požaduje odstoupení syrského prezidenta Asada. Návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN k Sýrii vyzývá Asada, aby okamžitě „ukončil veškeré porušování lidských práv a zastavil útoky proti těm, kdo uplatňují své právo na svobodné vyjádření názoru“. Žádá ho také, aby delegoval „veškeré své pravomoci na svého zástupce“ a umožnil tak vládě národní jednoty řídit proces přechodu Sýrie k demokratickému systému. Odmítá zároveň jakoukoli zahraniční intervenci. Takový scénář se líbí Západu. Zatím se pro tuto verzi podařilo zajistit 10 z 15 členských hlasů.  

Rusku, které má v RB OSN právo veta, se ale návrh nelíbí. Prý „nikdy“ nedá souhlas k vojenské intervenci v Sýrii, řekl dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Za to vám ručím,“ prohlásil. Návrh rezoluce k Sýrii napadl také Lavrovův náměstek Gatilov. „Nevede ke hledání kompromisu. Prosazovat ho je cesta k občanské válce (v Sýrii),“ napsal na síti Twitter.

Rusové se snaží uspořádat vlastní rozhovory. Do Moskvy svolávají konferenci. Vláda v Damašku už pozvání přijala, zástupci syrské opozice ale nepřijedou. 

V bojích a při potlačování protestů v Sýrii mezitím umírají desítky dalších lidí. Podle OSN od začátku protirežimních protestů před 10 měsíci zemřelo už skoro 5,5 tisíce lidí. Jen za včerejšek přišlo o život v Sýrii přes 100 lidí. Nejvíce životů civilistů si vyžádaly střety ve městě Homs, kde jich zemřelo 40. Dalších devět zahynulo v jihosyrském Dará, pět na předměstí Damašku a jeden v Idlibu na severozápadě země. Vedle civilních obyvatel přišlo prý o život také deset povstaleckých vojáků, šest členů bezpečnostních sil a 25 členů syrské armády.

Hacker se dostal do Asadovy pošty 

Hackerovi ze Saúdské Arábie se prý podařilo proniknout do e-mailové schránky syrského prezidenta Bašára Asada. Stáhnul pak asi čtyři gigabyty dat. Teď Asadovi vyhrožuje, že vše zveřejní, pokud okamžitě neukončí násilí v zemi.

Hacker jménem Usáma Salmán Ansí údajně získal materiály, které odhalují některé skandály. Mimo jiné prý jde o roli Íránu při potlačování protivládních protestů v Sýrii. Ansí rovněž zaútočil na syrské vládní internetové stránky.

Rada bezpečnosti bude hlasovat o Sýrii (zdroj: ČT24)