Tataři couvají: Pusťte aspoň jednoho vězně a Krym bude zase svítit

Krymští Tataři obnoví dodávku elektřiny na Krym, pokud ruská strana splní alespoň jeden z jejich požadavků – konkrétně propustí-li přinejmenším jednoho politického vězně. Dodávka proudu na poloostrov anektovaný Ruskem se zastavila minulý víkend, když aktivisté organizace Blokáda Krymu poškodili dva sloupy dálkového vedení v ukrajinské Chersonské oblasti sousedící s Krymem. Krym se ocitl zcela bez proudu a odkázán je na dieselové generátory, které ruské úřady postupně převážejí z pevniny na Krym.

Jeden z organizátorů blokády, neformální vůdce krymskotatarské menšiny a poslanec ukrajinského parlamentu Mustafa Džemilev a jeho druhové tvrdí, že „občanská blokáda“ bude zrušena, pokud ruské úřady propustí politické vězně z řad krymských Tatarů zadržované na Krymu a v Rusku. Další z organizátorů akce Lenur Isljamov prohlásil, že „pokud (ruské) okupační úřady propustí alespoň jednoho politického vězně, bude dodávka proudu obnovena“.

Podle agentury Unian byly sloupy dálkového vedení už částečně opraveny, spuštění elektřiny ale aktivisté Blokády Krymu dál brání. Kyjev na obnovení dodávky trvá, protože za porušení smlouvy o prodeji elektřiny krymské společnosti Krymenergo bude muset platit vysoké pokuty. Džemilev očekává, že o situaci bude v dohledné době jednat s prezidentem Petrem Porošenkem.

Poškozený stožár elektrického vedení v Chersonské oblasti
Zdroj: Reuters

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko dvoumilionový Krym anektovalo a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Kyjev v pondělí zahájil blokádu nákladního automobilového a železničního spojení s Krymem, Moskva ve středu přerušila dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Podle ruské státní plynárenské společnosti Gazprom existuje „vážné riziko“ narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy.