Merkelová přislíbila větší pomoc v boji proti IS: Jen slovy ho neporazíme

Německá kancléřka Angela Merkelová na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem slíbila, že vyslyší žádost Francie, aby Německo projevilo větší solidaritu po pařížských útocích. Hollande v té souvislosti prohlásil, že by Německo vyslalo „velmi dobrý signál“, kdyby se více vložilo do boje proti takzvanému Islámskému státu.

Merkelová poznamenala, že IS nelze „porazit slovy“. „Proti Islámskému státu je třeba bojovat vojenskými prostředky,“ řekla Merkelová před pracovní večeří s Hollandem v Elysejském paláci. Takový postup přitom podle ní nevylučuje nezbytný politický proces.

Úkolem Německa je podle Merkelové promyslet, jak lze Francii podpořit. Nenaznačila ale, jak by se to mělo dít v Sýrii, kde Francie usiluje o vytvoření široké mezinárodní koalice proti IS.

Hollande potvrdil, že Francie očekává větší zapojení Německa do boje proti IS v Sýrii a Iráku: „Pokud by Německo mohlo jít dál, byl by to velmi dobrý signál.“ Ani on ale nebyl konkrétnější. Média spekulují o možném nasazení německých průzkumných letounů Tornado, zatímco francouzské letectvo už přes rok podniká nálety na pozice IS v Iráku, a od září také v Sýrii, v rámci koalice v čele s USA.

Hollande ocenil ochotu Německa poslat více vojáků do západoafrického Mali, aby tak uvolnilo část francouzských ozbrojených sil pro boj proti terorismu.

Studio ČT24: Merkelová jednala s Hollandem o IS i uprchlících (zdroj: ČT24)

Merkelová je dalším z představitelů světových mocností, s nimiž se Hollande postupně setkává, aby s nimi hovořil především o dalším postupu v boji proti IS. V úterý se v Bílém domě společně s americkým prezidentem Barackem Obamou shodl na nutnosti totálního zničení IS. Ohledně hlubší spolupráce tajných služeb a tvrdšího boje proti islamistům jednal Hollande i s bristkým premiérem Davidem Cameronem.

Bílá růže pro oběti pařížských útoků

Merkelová a Hollande hovořili také o uprchlické krizi, aktuálním zhoršení vztahů mezi Ruskem a Tureckem po sestřelení ruského letounu nebo o nadcházející klimatické konferenci v Paříži.

Hollande řekl, že Evropa musí Turecku pomoci s uprchlíky ze Sýrie a dalších zemí, aby mohli přebývat blíže své zemi. „Musíme jednat, musíme jednat i na evropské úrovni,“ prohlásil Hollande. Merkelová zdůraznila, že uprchlíci utíkají před stejným terorem, jemuž čelí Evropané.

Oba státníci na pařížském náměstí Republiky rovněž uctili památku obětí teroristických útoků z 13. listopadu.

Hollande a Merkelová uctili památku obětí útoků v Paříži
Zdroj: Etienne Laurent/Reuters

Francii chce vojensky pomoct všech 27 partnerů z EU

Ochotu všech ostatních členských států EU pomoct Francii při zahraničních operacích v Sýrii a dalších oblastech potvrdil i francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

„Každá z 27 členských zemí (EU) se rozhodla poskytnout Francii podporu, ať už formou přímé podpory v Sýrii, formou nepřímé podpory našim operacím v Levantě (východním Středomoří) nebo formou nepřímé podpory v ostatních oblastech, kde jsou nasazeny francouzské síly,“ prohlásil ministr, aniž by konkretizoval podobu pomoci.

Evropská unie po teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu na žádost Francie poprvé ve své historii aktivovala článek o pomoci unijních zemí napadenému státu EU.