Školy otevřely a metro jezdí. Brusel se postupně vrací do normálu

Pátý den platí v Bruselu nejvyšší stupeň teroristického ohrožení. Město se však pomalu vrací do běžného rytmu, zprovozněna je asi polovina ze sedmdesáti stanic metra, postupně začínají fungovat školy nebo muzea. Po potenciálních pachatelích, kteří měli v belgické metropoli plánovat hned několik útoků, bezpečnostní složky dál pátrají. Na útěku je také údajný strůjce pařížských atentátů Salah Abdeslam.

Obyvatelé Bruselu doufají, že otevření škol je známkou návratu k běžné každodenní situaci. Přesto ve městě dál platí velice přísná bezpečnostní opatření. Dospělí nesmějí se svými dětmi vstoupit do školních budov, výuka skončí v poledne, družiny a kroužky jsou zrušené.

Belgická vláda na ochranu škol vyčlenila 300 federálních policistů, příliš uniforem však přímo u vzdělávacích zařízení vidět není. „Můj syn chodí do gymnázia Dansbeck, 100 metrů od židovského muzea, kde už jsme zažili teroristický útok. Dnes ráno v 07:45 jsem neviděla žádného policistu ani vojáka v okolí školy, jen ředitele a školníka,“ stěžovala si jedna z rozhořčených matek.

Poprvé od pátku se otevřela alespoň část bruselské podzemky. Přístupných je 35 z 69 stanic, uvádí dopravní podnik. Metro nedosahuje do okrajových částí města, vlaky mají navíc až desetiminutové intervaly. Ve většině stanic hlídkují policisté či vojáci. „V plném provozu jsou tramvajové i autobusové linky s několika málo omezeními v samotném centru Bruselu,“ popisuje zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Vede se tu jakási zvláštní psychologická válka. Teroristé chtěli vyvolat paniku a strach. Je zde cítit napětí, přítomnost vojáků a policie je ale viditelná. Má připomenout obyvatelům Belgie, že vláda dělá vše, aby zajistila bezpečnost.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Abdeslam stále uniká

Bezpečnostní složky zatím dál marně pátrají po Salahu Abdeslamovi. „Belgická policie a vyšetřovatelé se snaží neutralizovat a zdržet lidi, kteří mu bezprostředně pomáhali jak při dopravě do Paříže, tak po atentátech, když utíkal zpět do Belgie,“ říká Pazderka. „Smyčka kolem Abdeslama se sice stahuje, nicméně o jeho přebývání bohužel nic nevíme.“

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Podle listu De Tijd jsou si ale belgické bezpečnostní síly jisté, že se jim v neděli večer podařilo zmařit konkrétní útok, kterého se úřady v zemi obávaly. Deník se odvolává na několik dobře informovaných zdrojů. Výsledkem nedělní série zatýkání a domovních prohlídek je sice jen jedno obvinění, rozbita však prý byla podpůrná síť teroristické skupiny a její zázemí.

Přesto aktivita bezpečnostních složek není u konce. Podle belgického ministerstva zahraničí intenzivně pátrají po zhruba deseti lidech, kteří mají být ozbrojeni těžkými zbraněmi i sebevražednými vestami s výbušninami. „V plánu mají provést v Belgii podobné útoky jako v Paříži. Směřovat mají podle posledních informací do velkých nákupních a kancelářských center,“ vysvětluje Pazderka.