Bez fungujícího Schengenu nemá jednotná Evropa smysl, vzkázal Juncker

Pokud Schengen padne, přestane dávat jednotná Evropa smysl, uvedl šéf Evropské komise na plenárním zasedání europarlamentu ve Štrasburku. Systém volného pohybu v rámci EU se podle něj dostal s migrační krizí i hrozbou terorismu do kómatu, a proto je třeba jej „vzkřísit“.

Juncker připomněl, že Evropská komise i unijní státy připravují řadu opatření, která mají zajistit větší bezpečnost vůči hrozbě terorismu. Řekl také, že jednou z cest je i uvést do praxe jmenné seznamy cestujících v letecké dopravě, a to nejen na letech mimo Schengen, ale i v rámci vnitroevropských spojů.

„Existují jisté (sporné) otázky, které je třeba vyřešit, a jsou důvody, proč to udělat,“ řekl Juncker. V minulosti se o seznamech cestujících v letecké dopravě opakovaně hovořilo, jako problematické a kontroverzní byly zmiňovány v souvislosti s otázkou lidských svobod.

Juncker: Schengen je v kómatu, musíme ho ale udržet (zdroj: ČT24)

Juncker také řekl, že teroristické útoky ve Francii, které provedli islámští radikálové, z nichž mnozí měli evropské občanství, svádí k tomu, aby lidé i státy svalovali vinu na běžence. „Ti, kdo spáchali tyto zločiny, jsou ale ti samí, kteří nutí uprchlíky opouštět domovy,“ dodal předseda EK. Opětovně tak varoval, aby se mezi žadateli o azyl a teroristy nekladlo rovnítko a aby se jejich osudy nezobecňovaly.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/DPA

Merkelová opět vyzvala k trvalému systému přerozdělování

Německá kancléřka Angela Merkelová při projevu ve Spolkovém sněmu znovu vyzvala k zavedení trvalého mechanismu pro rozdělování běženců mezi země EU. Jen v takovém případě prý mohou vnitřní hranice mezi členskými státy zůstat otevřené.

Merkelová přirovnala uprchlickou krizi k hospodářským problémům eurozóny. Podle ní se v obou situacích ukázalo, že se EU dostatečně neintegrovala, a proto má potíže v situacích, kdy je vystavena velké zátěži.

„Stejně jako pro udržení společné měny bylo nutné udělat další integrační kroky, bude je nutné udělat i v tomto případě, protože se ukazuje, že současný systém není dostatečný,“ řekla kancléřka.