Švédsko s těžkým srdcem zpřísní hraniční kontroly a pravidla pro azyl

Švédsko zpřísní kontroly na hranicích a pravidla pro udílení azylu. Vláda tak chce omezit příliv uprchlíků do země. „Situace je neudržitelná,“ řekl švédský premiér Stefan Löfven na tiskové konferenci. Nová pravidla budou podle něj platit následující tři roky, aby se švédský azylový systém „mohl nadechnout“.

Očekává se, že do země letos dorazí až 190 tisíc žadatelů o azyl, s čímž si prý úřady neporadí. „Řeknu to bez obalu: o azyl a ochranu teď bude muset v ostatních evropských zemích žádat více uprchlíků,“ uvedl Löfven.

Švédsko bylo přitom dosud vnímáno jako humanitární supervelmoc vstřícná k běžencům. Když vicepremiérka Åsa Romsonová zpřísnění azylové politiky oznamovala, málem se rozplakala.

Do desetimilionového Švédska za poslední dva měsíce dorazilo 80 000 uprchlíků, pro něž je tato severská země jednou z hlavních destinací. Úřady už na začátku listopadu varovaly, že nebudou schopny zajistit ubytování pro všechny.

Švédsko poprvé v širším měřítku zpřísnilo hraniční kontroly na počátku listopadu, to se ale ukázalo jako neúčinné. Podle nových pravidel, která mají imigranty odrazovat od cesty do země, bude horší dostupnost sjednocování rodin, povolení k pobytu jen na krátkou dobu (s výjimkami), ověřování věku u nezletilých a kontrola totožnosti na hranicích.

Minulý pátek zpřísnilo svou azylovou politiku také Dánsko, když tamní parlament schválil příslušný balíček legislativních změn.

Kanada posunula termín přijetí 25 000 Syřanů až na únor 2016

Kanada do konce roku přijme jen 10 tisíc uprchlíků ze Sýrie, zbylých 15 tisíc se sem ale dostane nejpozději do konce února. Nový premiér Justin Trudeau chtěl letos přesídlit z uprchlických táborů na Blízkém východě 25 tisíc migrantů.

Zdržení způsobily především obavy spojené s pařížskými teroristickými útoky ze 13. listopadu. Ministr pro imigraci a uprchlíky John McCallum uvedl, že chtějí provést přesídlení uprchlíků rychle, ale zároveň dobře, aby nehrozilo žádné nebezpečí. „Rozsáhlý zdravotní a bezpečnostní screening“ běženců kanadské úřady provedou ještě mimo své území a dokončen bude prý už na konci prosince. Uprchlíky pak do Kanady dopraví soukromé charterové lety, v případě potřeby jim pomohou i vojenská letadla.

Už v pondělí Kanada oznámila, že s převozem běženců začne 1. prosince. „Přivítáme je s úsměvem. Je to úžasné humanitární gesto všech Kanaďanů,“ uvedl McCallum. Celkem vyjde Kanadu přesídlení 25 000 Syřanů v příštích šesti letech až na 678 milionů kanadských dolarů (13 miliard Kč).

Vláda zaplatí přesídlení 15 000 uprchlíků a soustředit se bude na rodiny a zranitelné ženy. Dospělí muži se budou moci do vládního programu dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijdou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny. O zbylých 10 000 běženců se postarají soukromí sponzoři, kteří budou moci do země přesídlit i dospělé muže bez rodin, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

Podle kanadského tisku mají letadla přistávat v Torontu a Montrealu a odtud pak budou Syřané převáženi na vojenské základny v provinciích Ontario a Quebec, kde budou dočasně ubytováni.

K příjmu uprchlíků se zavázala nová vláda kanadských liberálů, která vzešla z říjnových voleb. Její předseda Trudeau stahuje letadla z bojových misí proti Islámskému státu, ale naopak se zavázal přijmout vysoký počet uprchlíků. Podle průzkumů s přijetím tak velkého počtu Syřanů nesouhlasí přes 50 procent Kanaďanů.