Moskevští řidiči protestovali proti Putinovi

Moskva - Stovky automobilistů se dnes v Moskvě zúčastnily protestní akce proti premiérovi a prezidentskému kandidátovi Vladimiru Putinovi. Velké množství vozů v rámci protestu projíždělo po okruhu kolem centra ruské metropole a na významné dopravní tepně způsobilo velké zácpy. Akci s názvem „bílý okruh“ zorganizovalo přes internet hnutí Liga voličů, které se prezentuje jako sdružení občanských aktivistů, jimž záleží na spravedlivém volebním procesu.

Protest se konal na magistrále Sadový okruh, která má v nejširších místech i 16 jízdních pruhů. Řada aut byla ozdobena bílými balonky a stuhami bílé barvy, která je barvou odporu proti vládnoucí moci.

Další shromáždění opozice se plánuje na 4. února v centru Moskvy. Organizátoři doufají, že se na něm sejde nejméně 50 000 lidí. Hlavním požadavkem demonstrace má opět být propuštění politických vězňů, demise šéfa volební komise Vladimira Čurova, uspořádání nových parlamentních voleb a liberalizace volebních zákonů. Cílem opozice je mimo jiné i zamezit zvolení Putina příštím ruským prezidentem.

Ruská vláda se od prosince potýká s dosud největším hnutím nesouhlasu od roku 2000, kdy byl Putin poprvé zvolen prezidentem. Rozpoutaly ho prosincové parlamentní volby, které byly podle opozice zfalšované.

Moskevští automobilisté protestovali proti Putinovi
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Zatímco v Moskvě se demonstruje za čestné volby, ve vesnici Stěblevo rovných sto kilometrů od ruské metropole mají lidé úplně jiné starosti. Pro vodu se například musí chodit na náves a topí dřevem; plyn tu doteď nezavedli. I když se jim nežije lehce, výtek na současné vedení země se tu najde málo. Putin má na vesnici pořád silnou podporu - na rozdíl od liberálů spojovaných s privatizací a prudkým propadem životní úrovně v 90. letech.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)