Lesbos je vyčerpán pomocí uprchlíkům. Mnozí na nich vydělávají

Pomáháme, ale sami potřebujeme pomoct. Takový vzkaz se nese z řeckého ostrova Lesbos směrem k Evropě. Někteří se ale snaží exodu uprchlíků zneužít. Řecká tajná služba objevila gang lidí, kteří prodávali padělané dokumenty. Pašeráci na tureckých březích prý někdy nutí běžence nastoupit do člunů i se zbraní v ruce.

Kostas celý život rybaří na řeckém ostrově Lesbos. Poslední rok je ale odlišný od všech, co pamatují. Hladinu moře letos brázdí čluny plné uprchlíků. „Vidíme lidi, jak visí na bocích. Je to často. Rozčílením nemůžeme spát,“ vypráví Kostas Pinteris. Jeho prarodiče totiž do Řecka také utekli z Turecka, kvůli válce při dělení Osmanské říše.

Zkušenost s neutuchajícím proudem člunů nemají na Lesbu jen rybáři, dotýká se prakticky všech. Jako všude na balkánské trase vedle sebe na pár metrech existují dva naprosto odlišné světy - místních a prchajících. Situace je náročná pro obě strany. „To, jak se k nim budeme chovat, když vstoupí do Evropy, si vezmou jako první věc, podle které se budou chovat oni. Aby to nebyla nenávist,“ obává se Lenka Wegrzynová, Češka žijící na Lesbu.

Zkonfiskované motory

Řekové jsou ale pomocí uprchlíkům vyčerpáni a sami prosí Evropskou unii o asistenci. Někteří se ale snaží na situaci běženců sami obohatit. Z opuštěných lodí lidé berou drahé motory. Pokud se o ně nikdo nepřihlásí, je to podle řeckých zákonů legální. Taxikáři pendlují mezi registračním centrem a přístavem. „Není to, co bývalo, už je vozí i dobrovolníci zadarmo,“ konstatuje taxikář Stratis.

Události: Lesbos proměněný uprchlíky (zdroj: ČT24)

Byznys s registracemi

Běženců aktuálně přichází méně než dříve, posílení jsou naopak úředníci. Registraci už zvládají za několik dnů. Dřív na ni běženci čekali až dva měsíce. Situace bohužel zneužili podvodníci. Vyšlo totiž najevo, že ne všichni utečenci museli registrací projít.

Ihned po příjezdu na ostrov byli mnozí migranti kontaktováni zločineckou skupinou, která pro ně registrační dokumenty za úplatu padělala. Opravňují k cestování po celé Evropě, bez nich se z ostrova nedostanou. K podvodu prý postačilo falešné razítko, fotografie a kopírka.

Falsifikátory dopadla řecká tajná služba EYP. Ta byla vyslána na ostrov po teroristických útocích v Paříži a na padělatele přišla pouhou náhodou. Ve dvou domech v Mytiléně agenti zatkli 12 lidí, mezi nimiž byli Pákistánci, Afghánci i dva Řekové. Údajně byli schopní „odbavit“ až 400 lidí denně. Mnozí se však domnívají, že do nezákonného byznysu je zapleteno mnohem více lidí.

Tajná služba se obává, že s falešnými dokumenty mohli Lesbos opustit lidé zapojení do teroristických struktur. Přes Řecko se do Evropy zřejmě dostali i dva ze sebevražedných atentátníků, kteří se před týdnem odpálili u pařížského stadionu Stade de France. Tvrdí to alespoň francouzské úřady.

Pašeráky lidí bouře nezastaví

Ostrov Lesbos je vzdálený asi 8 kilometrů od tureckého pobřeží. Za přeplutí platí uprchlíci převaděčům tisíce eur. Ti movitější se připlatí za kvalitnější záchranné vesty. Čluny a lodě čas od času ztroskotají, mnozí zahynou. „Nemohli jsme si vybrat, jaké dítě dřív vytáhneme. Byly na vodě rozesety všude a mnoho jich tehdy zemřelo. Na téhle krizi není nic dobrého, ty lidi ale musíme podpořit za každou cenu,“ vzpomíná záchranář Aego na říjnovou tragédii, při níž ztroskotala velká loď se čtyřmi stovkami běženců na palubě. Desítky lidí se tehdy utopily.

Tureckým převaděčům je prý jedno, koho do člunu posadí nebo jaké je počasí. „Uprchlíci nemají jinou volbu, protože peníze už předem zaplatili. Tenkrát bylo hodně špatné počasí. Vyprávěli nám, že na ně mířili puškami, aby do člunu vůbec nastoupili,“ dodal.

Symbolem proměny ostrova se tak staly všudypřítomné oranžové vesty lemující pláže. Všichni na Lesbu doufají, že je příští rok už neuvidí. A že přijedou turisté, na kterých je většina ostrovanů závislá.